Обновиха 180-годишна черква в монтанското село Смоляновци

С ремонтирани покрив и фасада ще посрещне зимата близо двувековната черква „Света Петка” в северозападното село Смоляновци. С 36 000 лева от бюджета на община Монтана са направени топло и хидроизолация и е сменен покрива на храма.

Преди две години в двора на 180-годишната сграда бе възстановена 15 метровата камбанария, за която близо 160 души от селото събраха дарения. „Храмът ”Света Петка” в Смоляновци е един от 13-те храма в община Монтана, които през тази година възстановяваме или изграждаме. До края на този мандат всяко едно от 23 –те села на Монтана ще има християнски храм. През строителния сезон са ремонтирани църквата, здравната служба и покрива на училището в Смоляновци. Инвестирани са близо 95 хиляди лева от общинския бюджет”, каза кметът на общината Златко Живков.

Свещениците Емил, Славейко и Ангел отслужиха водосвет пред черквата и дариха на кмета на селото Пламен Лилчов и на общинския градоначалник Златко Живков икони на Света Петка Параскева, да ги закриля и им помага да служат на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България