Образование вместо оръжия

Четвърт от бюджета на Грузия - за училища

Политик дарява $1 млрд. за университет

В събота най-богатият човек в Грузия и създател на управляващата партия „Грузинска мечта“ - Бидзина Иванишвили обяви началото на грандиозни реформи и инвестиции в образованието на страната. До 2021 година една четвърт от бюджета на страната ще се отделя за училища и университети. Правителството вече успя да осигури $200 млн. от чужди донори за реформите.

Перлата в короната се очертава да бъде университетът в Кутаиси, чието изграждане вече започна. Той ще бъде на стойност над $1 млрд. Образователният комплекс ще се приюти на територия от 153 хектара, като 80 от тях са гора. Всеки студент ще има собствено жилище с кухня и баня. Още по-интересното е, че международният университет ще бъде изграден със средствата на Иванишвили, като за целта той вече е отделил нужните пари от своя фонд „Карту“. На територията на университета освен учебни бази, се строи и инфраструктура за спорт, за наука, включително и адронен ускорител, с лаборатории и университетска клиника. Всички, запознати с проекта се чудят защо го прави, при условие, че това ще бъде държавно учебно заведение, а не частен университет.

„Това не е политически проект, а е искреното желание на моето семейство да създадем високо технологичен университет, в който децата да получават образование от нов тип“, казва Иванишвили в интервю за университета.

Идеята Грузия да използва образованието като инструмент, чрез който страната да се превърне в лидер не само в региона, но далеч извън него, беше разработена от предишния премиер - технократа Мамука Бахтадзе. Очевидно лидерът на „Грузинска мечта“ не е зачеркнал будителската инициатива.

„До осем години резултатите ще бъдат ясни и Грузия ще се нареди сред лидерите в образованието в света“, убеден е Иванишвили.

Анализите показват, че една страна може да повиши стандарта на живот на гражданите си, само ако те са конкурентна работна сила на технологичния пазар. Друг анализ показва, че само политици с такъв мащаб на мислене остават в историята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения