На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Образование вместо оръжия Четвърт от бюджета на Грузия - за училища

Политик дарява $1 млрд. за университет

В събота най-богатият човек в Грузия и създател на управляващата партия „Грузинска мечта“ – Бидзина Иванишвили обяви началото на грандиозни реформи и инвестиции в образованието на страната. До 2021 година една четвърт от бюджета на страната ще се отделя за училища и университети. Правителството вече успя да осигури $200 млн. от чужди донори за реформите.

Перлата в короната се очертава да бъде университетът в Кутаиси, чието изграждане вече започна. Той ще бъде на стойност над $1 млрд. Образователният комплекс ще се приюти на територия от 153 хектара, като 80 от тях са гора. Всеки студент ще има собствено жилище с кухня и баня. Още по-интересното е, че международният университет ще бъде изграден със средствата на Иванишвили, като за целта той вече е отделил нужните пари от своя фонд „Карту“. На територията на университета освен учебни бази, се строи и инфраструктура за спорт, за наука, включително и адронен ускорител, с лаборатории и университетска клиника. Всички, запознати с проекта се чудят защо го прави, при условие, че това ще бъде държавно учебно заведение, а не частен университет.

„Това не е политически проект, а е искреното желание на моето семейство да създадем високо технологичен университет, в който децата да получават образование от нов тип“, казва Иванишвили в интервю за университета.

Идеята Грузия да използва образованието като инструмент, чрез който страната да се превърне в лидер не само в региона, но далеч извън него, беше разработена от предишния премиер – технократа Мамука Бахтадзе. Очевидно лидерът на „Грузинска мечта“ не е зачеркнал будителската инициатива.

„До осем години резултатите ще бъдат ясни и Грузия ще се нареди сред лидерите в образованието в света“, убеден е Иванишвили.
Анализите показват, че една страна може да повиши стандарта на живот на гражданите си, само ако те са конкурентна работна сила на технологичния пазар. Друг анализ показва, че само политици с такъв мащаб на мислене остават в историята.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.