Обрат: Германия ще изпрати танкове „Леопард-2“ на Украйна

"Абрамс" могат да дойдат от САЩ

Германският канцлер Олаф Шолц ще обяви в сряда доставката на танкове "Леопард-2" на Украйна, съобщават влиятелните европейски издания "Шпигел" и "Политико", позовавайки се на свои източници.

Това решение е значителен обрат и потенциално решаващ момент във войната, тъй като трябва да проправи пътя за по-широка коалиция от държави, които да изпратят съвременни бойни танкове на украинската армия, която удържа руската офанзива вече 11-и месец. Като производител на "Леопард-2" Берлин трябва да даде разрешение за реекспорта им.

Берлин отдавна се съпротивляваше на това, като иска Вашингтон да направи първата стъпка в изпращането на тежка броня, коментира "Политико". Във вторник обаче американски представители казаха, че администрацията на Джо Байдън е склонна да изпрати „значителен брой“ танкове "М1 Абрамс" в Украйна. Официално съобщение за това може да дойде от Вашингтон още тази седмица.

"Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, в което Берлин ще се съгласи да изпрати по-малък брой от собствените си танкове "Леопард 2" и също така ще одобри доставката на повече от тези германски танкове от Полша и други страни", предаде "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника президентът Джо Байдън се е съгласил да проучи предоставянето на танковете в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица.

Очаква се Шолц да обяви решението в реч пред германския парламент в сряда в 13:00 часа. Германия също ще позволи на други страни, като Полша, да изпратят своите "Леопард"-и в Украйна.

Германското списание "Шпигел" допълва, че Германия ще изпрати „поне една рота Леопард-2A6s“.

И Швейцария променя позицията си

Комисията по сигурност на Националния съвет (едната от двете камари на парламента - бел.ред.) на Швейцария прие предложение във вторник, което ще позволи на други страни да реекспортират оръжия, закупени от Швейцария. Това ще може да става само в определени случаи: в конфликти, за които Съветът за сигурност или две трети от Общото събрание на ООН, преценят като противоречащи на международното право. В случая с войната в Украйна Общото събрание вече взе съответното решение, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Тъй като инициативата на Комисията има широка подкрепа, политическият възел в износа на оръжия може да бъде разрешен относително бързо. Това се отнася само за войната в Украйна и ще бъде ограничено до края на 2025 г.

От началото на войната в Украйна няколко държави поискаха от Швейцария да разреши реекспорт на оръжия и боеприпаси, които са закупили от нея. Германия иска да достави на Украйна боеприпаси за зенитните танкове "Гепард", Дания - бронирани машини "Пираня", а Испания - швейцарски зенитни оръдия.

Законът за военните материали обаче постановява, че страни, които купуват оръжия или боеприпаси в Швейцария, трябва да подпишат декларация за нереекспорт. С новото решение Федералният съвет вече трябва да може да отмени тази декларация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа