Обръснаха Моуриньо по севилски

Manchester United's Portuguese coach Jose Mourinho gestures during the UEFA Europa League football match between AS Saint-Etienne and Manchester United on February 22, 2017, at the Geoffroy Guichard stadium in Saint-Etienne, central France. / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES

След 0:0 като гост на „Севиля“ в осминафинала от Шампионската лига Жозе Моуриньо бе обявен за бедствие от много анализатори в Англия. След 1:2 на „Олд Трафорд“ въпросите са вече какво въобще прави Специалния в „Манчестър Юнайтед“.

Сигурно е едно – самочувствието на Моуриньо е огромно. Устата му – също. И вместо да се покае за провала Жозе започна да припомня как на същата фаза от турнира е изхвърлял „Юнайтед“ и с „Порто“, и с „Реал“. Дори седял на същия стол на пресконференцията. Именно заради неговите безспорни успехи на „Олд Трафорд“ срещу огромна заплата и 400 милиона евро за селекция. А целта е една – да изгради династия в стил Алекс Фъргюсън след провалите на ръководството с мениджърите Дейвид Мойс и Луис ван Гаал. Вместо това, подобно на тях, Моуриньо се срива – нито ще стане английски, нито европейски шампион.

Критиката на легендите на „Юнайтед“ към него е зловеща, но кой би спорил с такива твърдения? „Ужасно е – възкликна Рио Фърдинанд. – Тези футболисти изглеждат като странници, които се разхождат по терена. Вместо да хванат съперника за врата, те бяха или нервни, или незаинтересовани. Не дадоха един повод на феновете да ги аплодират. Големите отбори не се нагаждат според противника. Те играят постоянно добре. „Юнайтед“ в момента е един летаргичен отбор. Не е тим, който се стреми към победата.”

Срещу Севиля „червените дяволи” улучиха само 4 пъти вратата в двата мача и Моу определи тази статистика като тактика.

„Този треньор обича да играе само на контраатаки – продължи в атаката Пол Скоулс. – И двата мача бяха трудни за гледане. Нямаше себераздаване, нямаше енергия, нямаше скорост. Необяснимо е. „Юнайтед“ не опитва да побеждава на чужд терен. Как треньорът не разбра, че Алексис Санчес (б.а. - 1 гол в 10 мача) не играе добре? Един наставник трябва да избере хората, които са в най-добра форма. А това означава Санчес да е на пейката.”

„Грозно е как един посредствен отбор като „Севиля“ налага темпото на мача на този стадион – продължи Греъм Сунес, легендата на „Ливърпул“. – Въобще не се опита да атакува, докато испанците не вкараха гол. „Юнайтед“ приличаше на кола, която не може да включи на втора скорост. Фактът, че Маруан Фелайни бе титуляр, сам говори каква тактика е избрал Моуриньо. Чакаше да вкара гол от статично положение. Безумно е голям клуб като „Манчестър Юнайтед“ да играе по този начин.”

„Севиля“ за първи път е на четвъртфинал в Шампионската лига. Миналата година отпадна от английския дебютант „Лестър“. В групите „севилските бръснари“, в чийто тим не е останало почти нищо от трикратния първенец в Лига Европа, паднах с 1:5 от „Спартак“ (Москва) с Ивелин Попов в състава. В Примера допуснаха още 4 пъти по 5 гола - от „Атлетико“, „Ейбар“, „Бетис“ и „Реал“. В класирането са пети на 11 точки от зоната на Шампионската лига и с голова разлика минус 6.

Моуриньо обича статистиката и сега е добре да разбере кой всъщност го прати на бръснар по севилски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят