Обстановката в "Дунарит" е спокойна и няма опасност от взрив

Работниците от “Дунарит” бяха евакуирани със служебни автобуси, някои си тръгнали веднага и с личните коли. Снимка: Булфото

Пожарът във военния завод „Дунарит" край Русе, където вчера преди обед избухна пожар, е локализиран само в границите на производственото помещение, като е засегната малка част от тревната площ около него.

Обстановката е спокойна и няма опасност от взрив. Въпреки че огънят е затихнал, продължават дежурствата на противопожарни екипи, както и наблюденията с дрон с термо контрол. Причината за инцидента тепърва ще се изяснява. Според инструкциите за безопасност, все още няма достъп до цеха. С изясняване на случая се е заела Окръжната прокуратура в Русе. Заради мерки за сигурност до 12 часа районът ще остане отцепен, в понеделник се очаква хората да бъдат на работа.

Пред БНТ собственикът на "Дунарит" Емилиан Гебрев посочи и предполагаема причина за възникването на пожара.

"Щетите не са най-важното нещо. Това са само материални щети. Няма каквото и да е била експлозия, а не се очаква и не може да се случи дори теоретически такава към настоящия момент. Нека всички хора да бъдат спокойно. И най-важното нещо е: Няма одраскан и уплашен човек, което е най-важното."

"По всяка вероятност има някакъв фабричен дефект на машина, която е произведена преди години, на която ѝ е дошъл моментът", отговори Гебрев на въпрос какви са причините за пожара.

Коментари

Задължително поле