Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) с финансовата подкрепа на СЗО организира тридневни обучителни семинари по проблемите на депресията, тревожността и самоубийствата, както и за хроничните незаразни заболявания (онкологични, сърдечносъдови, диабет).

Общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници от цялата страна са поканени да се включат в безплатното обучение. Семинарите ще бъдат през януари, лектори са експерти от НЦОЗА (повече информация на www.ncphp.government.bg).

Множество телесни страдания могат да бъдат „маска” на депресията, тя често пъти е съпроводена с болки в корема или в сърдечната област, виене на свят, стомашни неразположения и други симптоми, пояснява д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА.

Всяка година от депресия се разболяват близо 200 милиона души. Вероятно техният брой е по-голям, но голяма част от хората не търсят помощ, защото не разпознават състоянието си като заболяване. На практика всеки пети възрастен човек е преживял поне един депресивен период през живота си, като жените са по-уязвими (всяка 4-та жена и всеки 10-ти мъж). 90% от хората, потърсили консултация със специалист, се възстановяват напълно.

Според прогнозите на Световната здравна организация до 2020 г. депресията ще е второто по честота заболяване в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве