Общината ще обжалва отмяната на критерии за прием на първокласници в София

Столична община ще обжалва решението на съда за критериите за прием в първи клас. Това обяви директорът на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева по БНТ.  В същото време вече се работи по промяна на критериите и изработване на нова система за прием в първи клас в столицата.

Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници. Отпада основният - 43 точки да се дават, ако настоящия адрес на родителя на първокласника съвпада с постоянния му адрес в границите на определената за училището прилежаща територия. Според Мария Минчева в момента съвместно с просветното министерство се подготвят промени в Наредба 10 за организацията на дейностите в училище.

"Това, което в момента се обсъжда е именно възможността да има уседналост, т.е. да нямат възможност родителите няколко дни или месец преди да започне кампанията за първи клас те да променят настоящия адрес, което се случи в сегашния прием", обясни Мария Минчева.

Вторият критерий, който съдът зачеркна, предвижда ако местоработата на един от родителите е в района на училището, детето да получава 10 точки. "Както столична община така и останалите институции следва да се съобразят с решението на съда, така че ние коментираме в новата наредба да няма такъв критерий като месторабота, тъй като тя е оспорена", каза Минчева.

Отменени са и три от социалните критерии - дете с починал родител, дете от многодетно семейство и дете, настанено в приемно семейство да получават по 20 точки. Според Минчева при обсъжданията тези критерии са били широко подкрепени от родители.

Отпада и възможността училищата да си правят допълнителни критерии за прием. Минчева обясни, че те са заложени, защото при столичните училища често има профилиране още от първи клас, например с езици или музика, и допълнителните критерии са били необходими за отсяване на децата. Сега, общината очаква до 15 септември да бъде готова новата Наредба 10, за да започне създаването на новите критерии и новата система за прием.

Коментари

Задължително поле