Община Велико Търново подпомага 22 двойки с репродуктивни проблеми

Семействата ще получат по 2000 лева за ин витро процедури


Община Велико Търново подпомага 22 двойки с репродуктивни проблеми.Семействата ще получат по 2000 лева за ин витро процедури. Средствата са от Общинската програма за асистирана репродукция.За поредна година в Общината действа Фонд Ин витро с бюджет 70 000 лева, с който помага на двойки да се сдобият с рожба. Неусвоената част от одобрената на заявител сума, се прехвърля в следващите до две бюджетни години на съответното лице.Списъкът на одобрените двойки ще бъде гласуван на предстоящото заседание на Великотърновския общински съвет на 28 април.

"Общо 66 търновчета са родени благодарение на програмата „Ин витро“ от създаването на програма  „Ин витро“ през 2011 г. От тях 11 са двойки близнаци. Подпомогнати са над 170 семейства, някои повече от един път. През 2020 г. средства са получили 25 двойки с репродуктивни проблеми и са дошли на бял свят 6 бебенца. Навръх християнския празник Благовещение тази година проплака още едно бебе в старата столица", споделя Вероника Михайлова, регионален координатор на Фондация „Искам бебе“, която работи съвместно с общинския фонд.

„С тези цифри можем да се гордеем, защото целите, които община Велико Търново и фондация „Искам бебе” си поставят, водят до положителни резултати и това ни нарежда на едно от първите места по раждаемост измежду 40-те общински програми „ин витро”.

Нямаше да бъде възможно и осъществено, ако ние, като фондация, подпомагаща логистично, емоционално и финансово двойки с репродуктивни затруднения в цялата страна вече 14 години, нямахме съдействието на Община Велико Търново в лицето на кмета на града Даниел Панов. Той и неговият екип вярват в нашата кауза и ни подкрепят безрезервно“, подчертава Вероника Михайлова като самата тя е сред щастливите жени, станали майки чрез метода "ин витро.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони