Община Добрич ще плаща 12 000 лв. на жена, паднала на заледен тротоар

Снимка: Архив

12 000 лв. ще плаща община Добрич на жителка на града, пострадала при падане на заледен тротоар. Това постанови Добричкият окръжен съд, който след обжалване от страна на кметството изцяло потвърди решението на районните магистрати.

Инцидентът станал на 2 февруари миналата година. Жената вървяла по ул. "Кирил и Методий", когато се подхлъзнала по непочистен от снега и дебелия лед тротоар и паднала. Линейка я откарала в болница със счупена бедрена шийка и фрактура на дясната лъчева кост. Дамата се възстановявала половин година, но болките от причинените травми продължили да я тормозят.

Затова завела дело срещу общината. Районният съд постановил местната управа да плати на потърпевшата 1515 лв. за направените от нея разходи за лечение и 10 484 лв. за претърпените страдания. Кметството обжалвало с искане решението да бъде обявено за неправилно и незаконосъобразно. Окръжният съд обаче посочи, че задължение на общината е да почиства и обезопасява тротоарите през зимата.

В случая това е трябвало да стори наетата за целта фирма, но контролът отново е в правомощията на местната власт, счете съдът и потвърди соленото обезщетение. Решението подлежи на касационно обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България