Община Пловдив организира на 23 юни преглед на Венецианското биенале за съвременни изкуства

Община Пловдив организира "Преглед на 57-ото издание на Венецианското биенале за съвремнни изкуства "Viva arte viva" на 23 юни от 17.30 часа в Дома на културата "Борис Христов".

Създателят и директор на Инситута за съвременно изкуство (ИСИ) Яра Бубнова ще изнесе презентация, посветена на вероятно най-важната и най-стара международна изложба в света, каквато се явява създаденото през 1895 г. Венецианско биенале.

През тази година в 57-ото издание на биеналето кураторът инсталира експозицията на площ от около 50 000 квадратни метра, като освен централния проект с национални павилиони се представят 86 страни. Именно тази част - националното участие, прави Венецианското биенале толкова уникално.

Кураторът и историк на съвременното изкуство Яра Бубнова ще разкаже в бъдещата Европейска столица на културата през 2019 г. както за 57-то издание, така и за предишните биеналета във Венеция. Мултимедийната презентация и срещата на Яра Бубнова с местната публика е по покана на Община Пловдив.

В своята презентация тя ще се опита да отговори на някои въпроси, които се появяват при среща с толкова мащабнo арт-събитие:

- Как да се ориентира посетителят в огромните пространства, какво да гледа и как да "чете" текста на изложбата?

- Какво има предвид кураторката на проекта Кристин Масел с названието му "Да живее изкуството!"?

- Кои са най-забележимите участници в изложбата и каква е структурата, чрез която тя формулира темата си?

- Какво искат да кажат различни страни за себе си със средствата на изкуството?

- Защо и как те правят това?

- Кои са наградените павилиони и отделните творби?

- Защо България пак я няма там?

Яра Бубнова е български изкуствовед от руски произход, създател и ръководител на Института за съвременно изкуство (ИСИ). Завършва "История и теория на изкуството" в Московския университет, а в България пристига в началото на 80-те години на 20-ия век работи в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) от нейното откриване през 1985 г. Концентрира се върху съвременното изкуство. През 1992 г. помага на изкуствоведа Лъчезар Бояджиев за първото българско участие на международното биенале на съвременното изкуство в Истанбул.

Яра Бубнова преподава в Нов български университет и Софийски университет "Св. Климент Охридски". Първата изложба, която организира е "В търсене на отражението" през 1994 г. в Пловдив.

През 2007 г. става куратор на част от второто Московско Биенале. Яра Бубнова е смятана за основен притегателен център на ИСИ. Това е единствената арт група в България, а може би и в света, оцеляла повече от 15 години. Мнозина смятат, че зад оцеляването на групата стои  личността и характера на Яра Бубнова.

През 2009 г. има реализирани 3 мащабни изложби като куратор: на Второто московско биенале - проект "История в сегашно време"; изложба, с която се откри нов музей във Виена - "От кога не сме се виждали" с участието на австрийски художници; изложба в Музея за модерно изкуство в Дуисбург - "+2 - съвременно българско и румънско изкуство".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони