Община Шумен помага за даряване на плазма

Жена доброволец от Шумен ще дари днес кръвна плазма в Районния център по трансфузионна хематология във Варна. Това става възможно след направени през седмицата изследвания и получено потвърждение от центъра. В момента кола на общината пътува с дарителката до кръвния център в морскта столица, съобщават от кметството сутринта в събота. 

От общинската администрация напомнят, че Община Шумен осигурява транспорт до Кръвния център във Варна за доброволци, които са преболедували COVID-19 и искат да дарят кръвна плазма.

Всеки от дарителите ще премине предварителен преглед и изследвания.
Кандидатите за дарители на реконвалесцентна кръвна плазма COVID -19 трябва да отговарят на следните условия:
да са на възраст 18 – 65 години;
• да са имали положителен резултат от PCR тест;
• да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста;
• в момента да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти.

Желаещите да дарят плазма COVID – 19 следва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител, да представят положителен PCR тест за COVID-19, от който са минали 40 дни или епикриза от болнично лечение.
Записването за съдействие от страна на общината става на телефони: 054/ 800 – 860 и 054/ 857 – 655. Всеки от дарителите трябва да остави телефон за обратна връзка.

Междувременно вече е имало и много донори, които сами и със собствен транспорт са пътували до Варна, съобщават от кметството.

Коментари

Задължително поле