Обявиха бедствено положение в Добричка област

До 5 август трябва да се заколят свинете в „задния двор”

Бедствено положение е обявено на територията на област Добрич, стана ясно след заседание на Щаба за защита при бедствия в събота. Поводът е усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България – установените случаи на африканска чума по свинете /АЧС/ в индустриални обекти, както и множеството случаи на болестта в Румъния. Бедственото положение в област Добрич е обявено със заповед на областния управител Красимир Кирилов за срок от 7 дни.

В заповедта за обявяване на бедственото положение са посочени и мерки, които се налагат с цел неразпространение на болестта на територията на област Добрич. В срок до 5 август 2019 г. всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“ имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните и да приберат месото за лична консумация.

В същия срок кметовете и кметските наместници на населени места трябва да посочат площадки в рамките на землищата на населените места, на които ще могат да бъдат загробвани животни. Комисии от експерти със съдействието на служители на ОД МВР започват проверки за спазване на разпоредените мерки. За същия период се забранява свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. За неспазването на разпорежданията глобите са до 500 лв.

След изтичане на гратисния период се преминава към санкциониране на нарушителите, като глобите за стопаните, отглеждащи прасета, са в размер от 150 до 1000 лв. Животно, открито в заден двор, ще бъде умъртвено от ОДБХ и загробено без право за консумация, изрично се подчертава в заповедта на областния управител.

Коментари

Задължително поле