Обявиха 500 000 евро награда за информация за крадците от музея в Дрезден

Снимка: Архив

Полицията в Германия обяви награда в размер на 500 000 евро за информация, която ще помогне да бъдат заловени крадците или да бъде открито о грабеното от съкровищницата на музея "Грюнес гевьолбе" в Дрезден , което се оценява на около един милиард евро.

Властите съобщават, че специалната комисия, която разследва случая, се състои от 40 човека. Разследването се води от отдел на прокуратурата на Дрезден по борба с организираната престъпност.

В понеделник сутринта от Резиденцшлос (Residenzschloss) в центъра на Дрезден бяха откраднати антични бижута на стойност около 1 милиард евро. От полицията заявиха, че това е може би най-голямата кражба в следвоенната история на страната.

Установено е, че престъпниците са проникнали в "Грюнес гевьолбе" (Grüneя Gewölbe – зелената арка) и от държавната колекция на произведения на изкуството – съкровищницата на крал Август II Силни, са откраднати антични бижута.

Дежурните служители в музея видели чрез камерите за видеонаблюдение престъпниците и веднага подали сигнал в полицията. Въпреки, че служителите на реда пристигнали на местопроизшествието за броени минути, извършителите се измъкнали невредими.

Според първоначалната информация престъпниците са били двама и поп аднали в обхвата на камерите за наблюдение . В сряда полицията съобщи, че вероятно става въпрос за четирима извършители – другите двама са чакали отвън в автомобила, с който са избягали от местопрестъплението. По-късно превозното средство е било запалено в гараж в Дрезден.

Към момента в полицията са постъпили 205 съобщения от граждани с информация, потенциално свързана с престъплението.

Коментари

Задължително поле