Овладян е пожарът в Драгоманското блато

Погасен е пожарът в Драгоманското блато, който избухна снощи. Изгорели са около 400 декара тръстика, съобщават от МВР. Сигналът за пожара е подаден около 19 часа. На място пристигат пожарна и доброволци към общината. По първоначални данни са засегнати 30-40 декара от Драгоманското блато. "Човешка ръка - няма от какво друго да се получи този пожар. Голям фронт е, трудно е за гасене", сподели пред БТВ доброволецът Любомир Ставрев, който помогна за потушаването на пламъците.

В гасенето на пожара се включи и селскостопанска техника, осигурена от местни хора. Огънят основно бе във вътрешността на местността, което прави потушаването му опасно - блатото има множество дълбоки канали, и влизането на техника и хора е рисково. 'Работата за пожарникарите е малко опасна, тъй като е блатиста местността, не позволява влизане и доближаване до самите огнища, там където е възможно влизат погасява се внимателно, за да не пострадат пожарникарите", каза комисар Георги Иванов, директор на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - София.

Пламъците бяха локализирани - така че да не прехвърлят пътя и да не засегнат гората в близост. Най-близкото населено място е на 5 километра - Драгоман. Опасност за хората няма. По същото време е възникнал пожар и в близкото село Драгоил, който веднага е потушен. "7:15 ч., тъмно, минус 5 градуса, два пожара пламват по едно и също време", сподели своите съмнения кметът на Драгоман, който отбелязва странното съвпадение и макар да не иска да гадае за причините за пожара, казва, че може би бракониери, защото в момента в блатото има много диви прасета, един такъв пожар може да извади прасетата от блатото. Блатото попада в защитени зони. Дом е на ценни растителни и животински видове.

Пламъците са изпепелили и туристическите съоръжения за достъп и наблюдения. Това не е първият пожар на това място - през септември миналата година то също беше обхванато от пламъци.

Коментари

Задължително поле