Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Огнеборци монтират датчици за пожар в домове на старци в Търновско

Снимки: РДПБЗН-Велико Търново

Огнеборци от Велико Търново  монтират димни датчици за известяване при пожар в домовете на възрастни хора.
Инициативата е на ръководството на РДПБЗН в старата столица, в която партньори са Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и кмета на село Балван Недьо Георгиев.

Акцията е в резултат на направения анализ на пожарите през есенно зимния сезон. Целта е да се намалят жертвите и пострадалите от тази рискова група хора. В анализа на загиналите и пострадалите през отминалия отоплителен сезон е отчетено, че на територията на Великотърновска област са загинали четирима души и са пострадали двама. Трима от загиналите граждани са възрастни хора над 60 годишна възраст.

По предложение на директора на РДПБЗН Велико Търново комисар Красимир Кръстев, отправено към сдружението на кметовете в общината и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, е решено да бъдат взети допълнителни мерки за повишаване на сигурността на най-застрашените възрастови групи, като бъдат монтирани датчици за известяване при пожар в техните домове.

Устройствата са димни с автономно захранване и при наличие на пушек в помещението ще издават силен звуков сигнал, който ще може да бъде чут, освен от собствениците, но и от техните съседи. „Предназначението на тези датчици е пожарът да бъде открит в начален стадий, за да има достатъчно време за реакция и да няма негативни последици. Такива детектори за дим ще бъдат монтирани в общо 12 къщи в Балван, които са предложени и определени от кмета и обществения съвет в селото. Според критериите това трябва да са възрастни хора и да живеят сами, както и самите те да са съгласни“, обясни комисар Кръстев.
Първият уред бе монтиран в дома на възрастна жена в Балван, след което беше изпробван за задействане със специален уред – тестер. Осигуряването на датчиците, които са на стойност около 30 лв всеки и тяхното инсталиране беше извършено от партньори на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“.
Тази инициатива е продължение на стартиралата в края на миналата година кампания на РДПБЗН Велико Търново за работа със самотно живущи или трудноподвижни възрастни хора в Център за превенция и спорт в Балван, с цел повишаване на тяхната противопожарна култура и превенция на пожарите през отоплителния сезон.
Стремежът ни e идеята да бъде реализирана постепенно и в останалите населени места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.