Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Данъчните продават пушки Най-ниската цена е 290 лв.

Бившият здравен министър Петър Москов: Защитих интересите на гражданите и държавата Разпитват експерти от МЗ

Огнеборци монтират датчици за пожар в домове на старци в Търновско

Огнеборци от Велико Търново  монтират димни датчици за известяване при пожар в домовете на възрастни хора.
Инициативата е на ръководството на РДПБЗН в старата столица, в която партньори са Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и кмета на село Балван Недьо Георгиев.

Акцията е в резултат на направения анализ на пожарите през есенно зимния сезон. Целта е да се намалят жертвите и пострадалите от тази рискова група хора. В анализа на загиналите и пострадалите през отминалия отоплителен сезон е отчетено, че на територията на Великотърновска област са загинали четирима души и са пострадали двама. Трима от загиналите граждани са възрастни хора над 60 годишна възраст.

По предложение на директора на РДПБЗН Велико Търново комисар Красимир Кръстев, отправено към сдружението на кметовете в общината и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, е решено да бъдат взети допълнителни мерки за повишаване на сигурността на най-застрашените възрастови групи, като бъдат монтирани датчици за известяване при пожар в техните домове.

Устройствата са димни с автономно захранване и при наличие на пушек в помещението ще издават силен звуков сигнал, който ще може да бъде чут, освен от собствениците, но и от техните съседи. „Предназначението на тези датчици е пожарът да бъде открит в начален стадий, за да има достатъчно време за реакция и да няма негативни последици. Такива детектори за дим ще бъдат монтирани в общо 12 къщи в Балван, които са предложени и определени от кмета и обществения съвет в селото. Според критериите това трябва да са възрастни хора и да живеят сами, както и самите те да са съгласни“, обясни комисар Кръстев.
Първият уред бе монтиран в дома на възрастна жена в Балван, след което беше изпробван за задействане със специален уред – тестер. Осигуряването на датчиците, които са на стойност около 30 лв всеки и тяхното инсталиране беше извършено от партньори на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“.
Тази инициатива е продължение на стартиралата в края на миналата година кампания на РДПБЗН Велико Търново за работа със самотно живущи или трудноподвижни възрастни хора в Център за превенция и спорт в Балван, с цел повишаване на тяхната противопожарна култура и превенция на пожарите през отоплителния сезон.
Стремежът ни e идеята да бъде реализирана постепенно и в останалите населени места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.