Огнеборци на крак заради запалени треви и контейнери в Търновско

Горящи сухи треви и запален контейнер на товарния портал на „Технополис“ във Велико Търново вдигна на крак в понеделник пожарникари. Това съобщи гл. инсп. Станко Лазов от РД ПБЗН.

Той припомни, че през летните жеги гражданите следва да бъдат много внимателни като боравят с огън на открито и че носят наказателна отговорност по НК.

През уикенда огнеборците са гасили пламнали сухи треви в Павликени и в село Климентово, община Полски Тръмбеш. Запалени отпадъци край двора на къща в село Каранци пък е поредният случай на човешка немарливост, заради която са са били призовани дежурните екипи на пожарната.

По време на земеделската кампания през лятото, фермери и селски стопани често не спазват закона и изискванията за безопасност сред природата.

„Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд", предупреждават от Регионалната дирекция във Велико Търново.

Особена отговорност за недопускането на пожари носят председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и кметовете на населените места.

За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника и на изправна транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби.

„Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. В дворовете палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Никога не оставайте накладения огън без наблюдение", апелират от РД ПБЗН.

Огнеборците предупреждават, че е особено опасно да се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

При откриване на признаци на пожар в полето от регионалната дирекция съветват да бъде потърсена най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.

Коментари

Задължително поле