Огнен ад едва не погълна монтанско село

Пожар от подпалени ниви обкръжил селото, пламъците се извисили 4 м

Огромен пожар вилня почти цял ден в понеделник край монтанското село Бъзовец. Пламъците от подпалени царевични масиви, раздухвани от силния вятър, обкръжили селото и тръгнали към къщите.

Четири пожарни екипа от цялата област и доброволци с огромни усилия успели да загасят огъня и спасили селото и хората. Огненият кошмар избухнал сутринта в понеделник, разказаха местни жители. Пожарът започнал в близките ниви с ожъната царевица, които най-вероятно били подпалени умишлено.

„Огънят тръгна към селото на фронт от 3-4 км, всичко по пътя ставаше на пепел. Пламъците на места се издигаха до 3-4 м височина, стигнаха до първите къщи и стана горещо като в ад, едва се дишаше!”, сподели кметът на Бъзовец Велизар Захариев. На мястото на пожара светкавично пристигнали 4 противопожарни коли с огнеборци от Вълчедръм, Лом и Монтана и започнали борба със стихията.

На помощ се притекли и част от възрастните хора в селото. Местни фермери се включили в спасителната акция с 3 трактора, с които разоравали бразди пред пожара, но той ги прехвърлял няколко пъти. Битката с огъня продължила от 10 часа сутринта до 20 часа вечерта, когато с общи усилия, десетки тонове вода и тупалки пожарникари и доброволци успели да загасят огньовете.

За щастие вечерта се излял и дъжд, който загасил тлеещите тук-там пепелища. „Спасихме се по чудо, но ако държавата не спре подпалвачите, които редовно палят стърнища и треви, може да стане голяма трагедия, ще изгорят цели села заедно с хората!”, коментират жителите на Бъзовец.

Всяка година през есента в Северозапада димят стотици подпалени ливади и стърнища. Преди 4 години Бъзовец пак било на косъм от изпепеляване, спомнят си местните хора. Само в понеделник в област Монтана са горели над 25 пожара, раздухвани от силния вятър. Овъглени са повече от 1500 дка треви, храсти и стърнища. Край село Комощица са изгорели 100 дка млади лозя, пламъци едва не унищожили цех за белен слънчоглед в Якимово, а край Славотин огън е убил 15 пчелни семейства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България