Огнян Златев: Лидерската среща на върха ЕС - Западни Балкани в София беше много успешна

Снимка ДЕНИСЛАВ СТОЙЧЕВ, архив

Лидерската среща на върха ЕС - Западни Балкани в София беше много успешна. Това заяви пред БНТ ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

По думите му, срещата беше едно изключително добро представяне на България като страна, която председателства Съвета на ЕС. "Това го казаха всички лидери, с които имах възможността и в личен разговор да придобия впечатления. Думите на главния секретар на ЕК бяха точно тези: България има за какво да се гордее", каза той.

Относно темата за Западните Балкани, Златев беше категоричен: "Факт е, че по инициатива на Българското председателство тази среща се проведе след повече от 15 години. Нека не забравяме, че след 15 години застой имаме отново импулс по темата. Факт е, че Софийската декларация е подкрепена от всички 28 страни-членки на ЕС. Факт е, че за първи път освен политическите сигнали и политическата декларация към нея има анекс, в който се говори за съвсем конкретни проекти и съвсем конкретни цифри и суми, за които ЕК е готова да подпомогне нашите съседи в техните усилия. Това, което ние им казваме е, че ЕК продължава да очаква вас да приключите с реформите си, ние сме готови да ви помогнем да ги осъществите колкото се може по-бързо, включително има заделени финансови средства, но така или иначе топката е в тях, а не в нас".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България