Огнян Златев: Предложението на евродепутатите за Унгария тепърва трябва да бъде гласувано от държавите членки

Снимка ДЕНИСЛАВ СТОЙЧЕВ, архив

Състоянието на ЕС беше една от най-дискутираните теми в Европарламента през вчерашния ден, когато председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер произнесе последната си реч пред депутатите. Във фокуса за бъдещето на Общността безспорно попадна Унгария и реалната заплаха тя да бъде лишена от право на глас.

"Това е предложение на депутатите от ЕП, което тепърва трябва да бъде гласувано с пълно единодушие от държавите членки", коментира пред БНТ Огнян Златев - ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

"Никой никого не е наказал. Това са просто част от демократичните процедури. Не виждам драма, смятам, че с взаимно убеждение, ще бъде постигнат някакъв компромис", заяви Златев.

Той коментира и новите предложения за засилване мерките за сигурност във връзка с миграционната вълна, които бяха обсъдени от евродепутатите, както и намерението им за засилване водещата роля на еврото като световна валута.

"Разширяването на еврозоната ще допринесе за засилването на европейската икономика. Знаете, че имаме още няколко стъпки към Банковия съюз, а това от своя страна ще доведе до подобряването на жизнения стандарт на европейските граждани", коментира той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България