Ограничават движението на тежкотоварни камиони по магистралите

Снимка: Архив

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в дните преди Коледа - петък, събота и понеделник, когато много хора ще тръгват на път, в пиковите часове ще се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и натоварените пътни направления, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

В петък - 20 декември, от 16:00 часа до 20:00 часа и в събота - 21 декември, от 8:00 часа до 11:00 часа ще се ограничи движението на тежкотоварните камиони над 12 тона в направленията с очакван засилен трафик. На автомагистрала „Тракия“ - в участъка от София до Пловдив в двете посоки, „Хемус“ - в участъка от София до пътната връзка при кръстовището с път I-4 (при 87-ми км) в двете посоки, „Струма“ - в участъка от София до Симитли за пътуващите към ГКПП „Кулата“ и от Сандански до Кресна за пътуващите към София, „Марица“ - за пътуващите от Харманли до магистрала „Тракия“.

Ще се ограничи движението и на натоварените пътни направления - път I-1 с. Ребърково - Ботевград в двете посоки, път I-1 – от етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград до Кресна в двете посоки, път I-4 – от пътен възел „Коритна“ през Велико Търново до Шумен в двете посоки, път I-5 Русе - Бяла в двете посоки, път I-8 ГКПП „Калотина“ - София в двете посоки, път I-9 Варна - Бургас в двете посоки, път II-18 Околовръстен път на София в двете посоки, път II-99 Бургас - Царево в двете посоки.

На 23 декември, последният работен ден преди Бъдни вечер, от 16:00 часа до 20:00 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите в страната и следните участъци от републиканската мрежа: път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околовръстен път в посока София, път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“, път I-4 пътен възел „Коритна“ - Велико Търново - Шумен, път I-5 Русе - Велико Търново, път I-8 ГКПП „Калотина“ - София, път I-9 Варна - Бургас, път II-18 Околовръстен път на град София, път II-99 Бургас - Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 26 декември (четвъртък) от 14 часа до 20 часа. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

В пиковите часове, когато много хора тръгват на път, е възможно на автомагистрала „Хемус“ в района на тунел „Витиня“ да има по-бавно предвижване. Движението в тръбата за Варна е двупосочно, поради ремонт на тръбата за София. Алтернативен маршрут на автомагистрала „Хемус“ в посока Монтана и Видин е проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле, а в посока Варна - път I-1 София - Ботевград.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 26 декември ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е автомагистрала „Струма“.

Коментари

Задължително поле