Ограничават прилагането на AstraZeneca у нас

Снимка: Булфото
Оксфордската ваксина ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание, а лекарите ще разясняват на пациентите за какви симптоми да се следят.

Решение на здравните власти

Няма да я поставят на жени в риск от тромбози

Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жените под 60-годишна възраст, като въобще няма да се използва при тези, които имат повишен риск от тромбоза. Това обясни на брифинг на здравните власти ресорният министър проф. Костадин Ангелов.

Решението за България е взето, след като Европейската агенция по лекарствата посочи, че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област.

Междувременно се търси единно европейско становище по въпроса.

“Медицинските специалисти ще предоставят информация на ваксинираните лица, за да наблюдават състояния и симптоми, свързани с такова състояние - задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие, размазано виждане”, обясни директорът на агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов. По думите му изключително рядко се наблюдава нежелана лекарствена реакция след ваксинация в препарата.

Към момента не се препоръчва специфична профилактика за пациентите с поставена ваксина на AstraZeneca, а тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта, обясни той.

За всеки случаи втората доза от препарата ще се постави по-късно. До момента у нас няма регистриран случай на нежелана реакция след поставена доза от оксфордската ваксина.

Отварят отново първа фаза

Опашките пред РЗИ са положителен знак

Има желаещи учители и лекари

Teзи дни лични лекари в София извиха опашки пред РЗИ, за да получат дози от РНК ваксини.

“Организацията по доставка на ваксини може да се подобри и да се разнасят на по-отдалечени места ваксини, където лични лекари нямат. По отношение на опашките - навсякъде ги има - и в Европа, и по света. Това е положително, показва доверието на хората във ваксинацията”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като обяви, че се отваря отново първа фаза на ваксинирането.

“Имам много санитари и лекари, които за изявили желание да се ваксинират. Отваряме отново първа фаза. Има много учители, които са си променили мнението и искат имунизиране. Изразиха желание и преподаватели във висши училища, които са пропуснали, но са видели плюсовете на имунизацията”, каза Ангелов.

Той добави, че сега има 63% желание за ваксиниране и ако до лятото стигнем до толкова имунизирани ще преборим пандемията.

Нови препарати на хоризонта

Тече оценка на още три ваксини за ЕС

Богдан Кирилов каза, че се очаква одобрението на още три ваксини за ЕС, разглежда се и китаският препарат.

Оценката на три нови ваксини продължава да се извършва от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), обясни шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. Става въпрос за CureVac, Novavax и “Спутник V”. Богданов допълни, че продължават предварителните консултации в ЕМА и за китайската ваксина “Синовак”. Провеждат се консултации по отношение на проучванията, които производителите трябва да правят по отношение на новите варианти на коронавируса.

Междувременно изпълнителният директор на CureVac Франц-Вернер Хаас заяви, че германската биофармацевтична компания очаква да получи одобрение на кандидата си за коронавирусна ваксина в рамките на ЕС през юни.

Днес постоянният комитет за ваксинация в Германия (STIKO) одобри временната поръчка на Бавария за руската ваксина “Спутник V”. Според условията на сделката Бавария ще набави 2,5 милиона дози от руската ваксина, след като тя получи зелена светлина от EMA.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България