Ози Озбърн - Завръщане към мрака

За втори път в своята кариера легендарният Ози Озбърн беше приет в "Залата на славата на рокендрола". Той беше удостоен с това признание през 2006г. като член на Black Sabbath, въпреки че напуска групата през 1979-а заради прекомерна употреба на наркотици, а сега отличието беше за него самия като соло изпълнител. Ози остана верен на стила си, на визията си и седнал върху трон - какъвто се полага на Принца на мрака, сподели кратка реч. Малко преди да навърши 76 Озбърн призна, че се е върнал към наркотиците, защото му помагали да се бори с болестта на Паркинсон.

На почти 76 години Ози Озбърн продължава да е живата история на хеви метъл естетиката, с право завоювал своя прякор “Принцът на мрака”.

"Обичам ви, момчета! Е, ето ни тук. Знаеш какво не мога да повярвам - че съм тук. Нека премахна благодарностите, защото няма да ви отегчавам с дълъг, провлачен шибан монолог. Бих искал да благодаря на всеки, който гласува да попадна в "Залата на славата на рокендрола" за соловата ми работа. Голямо благодаря", сподели видимо развълнуван той при награждаването.
Така, с вече две признания роденият във Великобритания рокер се превръща в 26-ият музикален изпълнител, който влиза в "Залата на славата" повече от един път, като се присъединява към икони като Джон Ленън, Нийл Йънг, Стиви Никс и Пол Саймън.

През ноември 2023-а година Ози заяви: "В най-добрия случай ми остават 10 години". През последните пет години той се оттегли от сцената, тъй като претърпя няколко операции на гръбначния стълб, докато се бори с болестта на Паркинсон. Неведнъж Ози споделя в интервюта, че заболяването му пречи, но благодарение на жена си Шарън се старае да поддържа здравословен начин на живот.

Сега обаче той скандализира публиката с признанието, че се е върнал към старите си навици, по-конкретно към употребата на канабис.  В интервю за популярен подкаст Ози сподели, че се изкушава и да се върне към по-силните наркотици, а като причина изтъкна, че те биха му помогнали по-леко да преминава през болестите си.

Някогашният Принц на мрака се бори с алкохолната и наркотичната зависимост през по-голямата част от живота си, но благодарение на жена си успява да се откъсне от употребата на вредните субстанции. Озбърн, който говори открито за проблемите си със зависимостта, смята, че много рок звезди и музиканти, които използват наркотици, рискуват живота си.

Той нееднократно е изказвал удивлението си от факта, че все още е жив, нарича себе си “медицинско чудо” и дори бе казал, че ще дари тялото си на Музея по естествена история, за да проучат учените причините за нечовешкото му дълголетие. Освен баналните за рокзвездите пиене и дрога, Ози се е лекувал в психиатрична клиника, чупил е врата си по време на шофиране (като по време на лечението е бил вкаран в състояние на изкуствена кома), и страда от генетично заболяване. Да не говорим за нервните кризи и семейните проблем.

Ози, с рождено име Джон Майкъл Озбърн, от малък е привлечен от светлините на прожекторите. Да се качи на музикалната сцена е мечтата на детето от бедно работническо семейство, запалено по музиката на “Бийтълс”.

Музикалният талант на Ози Озбърн се шлифова в няколко групи, в които свири предимно ритъм енд блус. Запознава се и се разделя с различни музиканти, докато накрая с някои от тях създават култовата Black Sabbath. Стилът им рязко се променя, когато една вечер, гледайки филм на ужасите, Озбърн стига до извода, че щом хората си плащат, за да гледат страшни филми, ще си плащат и да слушат страшна музика. Под влияние на писателя фантаст и окултист Денис Уетли музикантите създават поредица от окултни песни с тежко звучене, което се превръща в запазена марка на групата в първите ѝ четири албума. Това е рождението на метъла, който и до днес шества по музикалните сцени.

Поради несъгласие със стиловата насока на групата към по-прогресив рок, а и заради прекаляването с наркотици и алкохол, Ози е изхвърлен от Black Sabbath през 1979 г. Той се разделя с първата си жена Телма, от която има две деца - Джесика и Луис. Те остават при майка си. Интересното е, че музикантът е уволнен не от друг, а от бъдещия си тъст, който е мениджър на групата.

 

Гади ми се от слуховете, че умира

Не е тайна за никого, че баща ми е имал меко казано бурни години в живота си, последните няколко съвсем на бяха лесни, застигнаха го много болести, депресия по време на пандемията и други различни състояния. Но честно – гади ми се постоянно да чете из медиите, че умира, че е много зле – защо изобщо се пишат такива неща. Той е изключително устойчив и твърд човек, дано още дълго остане такъв.

Дъщеря му Кели Озбър

 

Загадка е, мистериозен образ

В Ози Озбърн има някаква невинност и самота. Среща се и контактува с адски много хора, но винаги сякаш стои някак си встрани от тях. Затова в общественото съзнание съществува и такъв митологичен, а и мистериозен образ за него. Той е като една древна и дълбока загадка. И невероятен музикант, разбира се. Няма много като него.

Актьорът Джони Деп

 

Само жена му го контролира

Един път ме пита имам ли кока, казах, че нямам. По масата пълзяха мравки, Ози направи линия от тях и ги изшмърка. Голям идиот, изобщо идеята Ози и “Мотли Крю” да са заедно на карнавала Марди грас не бе много добра... Щом обаче на хоризонта се появеше жена му Шарън, той ставаше коренно друг човек, истински ангел.

Музикантът Ники Сикс

Прочутото приключение с прилепа

На 20 януари 1982 г. по време на концерт на Black Sabbath в Айова фен хвърля прилеп в краката на Ози. Той мисли, че е гумена играчка и му отхапва главата. Бързо го изплюва, след като схваща, че е истински. След концерта му бият инжекция против бяс. “Главата му мърдаше в устата ми, по устните ми се стичаше кръв”, пише той по-късно в автобиографията си. “Трябваше ми доста вода, за да преглътна тази шибана глава на прилепа. Все още я чувствам заседнала в шибаното ми гърло, след всичките тези години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети