Окръжният съд в Сливен отказа съкратено следствие за жестоко убийство

Окръжният съд в Сливен отказа съкратено съдебно следствие по дело за убийство на 54-годишен мъж, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата, съобщи ръководителят на Окръжния съд съдия Мартин Данчев. Това е станало на разпоредителното заседание по делото, проведено на 31 октомври.

Обвиняеми за тежкото умишлено престъпление са Пламен П. и Иван М., на 43 и 48 години, от новозагорското село Езеро. На 11 март те се събраи със своя приятел в дома на Пламен, за да се черпят. Изпили значително количество алкохол. Скарали се. Иван станал от масата. Грабнал водопроводна тръба, подпряна на хладилника в стаята, и започнал да удря жертвата по гърба. После тръбата взел Пламен. Продължил с побоя, нанесъл няколко удара по главата на човека и го съборил. Биячите си разменяли тръбата и продължавали да налагат. Забивали ритници в гърдите на безпомощния си приятел. Побоят продължил половин час. По време на насилието биячите спирали, за да си починели, и пак продължавали. Накрая зарязали жертвата си.

Оставили го потънал в кръв, без да мърда, без да издава звуци, с едва доловимо дишане. Взели ракия и продължили да пият. Преспали в дома на Иван. На 13 март около 1 часа отново се върнали. Открили пребития човек мъртъв. Изнесли тялото му с одеяло и го оставали на отдалечена улица. Отново се върнали. Почистили кръвта. Скрили тръбата. Обувките, колана и шапката на жертвата изгорили в печка. Случаят започнал да се разплита, след като сутринта на 13 март бил подаден сигнал за намерения мъртвец, по чието тяло имало следи от насилие. Пламен е извършил жестокото убийство в условията на опасен рецидив.

Обвиняемите са поискали делото да бъде разгледано по съкратеното следствие, като признаят фактите и обстоятелствата по обвинителния акт, в резултат на което да им бадът наложени присъди, намалени с една трета. Защитата им посочил, че промените в закона, с които съкратеното следствие отпадна при убийства, не са били в сила към датата на извършване на престъплението. Окръжният съд е отхвърлил претенцията. Посочил е, че става дума за промени в процесуални правила, които са влезли в сила миналия петък и които не могат да бъдат погазвани, само защото тежкото престъпление е извършено по-рано. Това е първият отказ от съкратено съдебно следствие в Окръжния съд в Сливен.

Делото за жестокото убийство ще се гледа по общия ред. Първото заседание по същество е насрочено за края на ноември.

Коментари

Задължително поле