Оксфордската ваксина със 70% ефективност

 

Препаратът е в заключителна фаза на тестване

 

Защитата ѝ може да се повиши до 90%

Тя е по-евтина и достъпна от конкурентните

Разработваната от Оксфордския университет и AstraZeneca ваксина срещу COVID-19 показва поне 70% ефективността, като тя може да бъде увеличена до 90% при определена схема на дозиране, предаде Би Би Си днес, когато бяха обявени поредни резултати от тестването на препарата.

Новината идва на фона на оповестените данни за други две ваксини в много напреднала фаза на разработка - на Pfizer (над 90% ефективност) и на Moderna, която дава 95% защита от коронавируса.

Оксфордските изследователи обаче посочват, че тяхната разработка е по-евтина, по-лесна за съхранение и по-достъпна от ваксините на конкурентите. И затова тя ще играе значителна роля в битката с пандемията, ако бъде одобрена за употреба от регулаторите.

Британското правителството е поръчало предварително 100 милиона дози от оксфордската ваксина, а AstraZeneca обяви готовност да произведе 3 милиарда дози за света догодина.

В тестването є, което е в заключителна фаза, са участвали 30 000 души - половината във Великобритания, а останалите в Бразилия. Регистрирани са 30 случая на заразяване с COVID-19 при доброволците, получили две дози, и 101 случая при тези, които са получили плацебо.

Когато на доброволците били поставяни две „големи” дози от ваксината, тя достигала 62% защита от коронавируса. Но при поставени една „малка” доза, последвана от „голяма”, ефективността скачала до 90%. Учените засега не могат да обяснят причината за тази разлика.

Ваксината показала и друга положителна тенденция - по-малко асимптоматични заразявания при схемата „малка”-„голяма” доза. Това позволява по-лесно проследяване и спиране на вируса, защото намалява случаите без симптоми.

В САЩ, Германия и Великобритания

 

Имунизациите започват от декември

САЩ, Великобритания и Германия се подготвят да започнат ваксинации срещу COVID-19 още следващия месец, пише лондонският в. „Телеграф”.

 

Лондон може да одобри тази седмица ваксината на Pfizer, а здравната система е инструктирана да може да я използва от 1 декември.

В САЩ ръководителят на програмата за ваксини обяви, че първото имунизиране на американци може да стане още на 11 декември.

Германия може да започне програма за ваксинация срещу коронавируса още следващия месец, каза здравният министър Йенс Шпан и допълни, че е поискал германските провинции да подготвят центровете си за ваксинация до средата на декември.

Коментари

Задължително поле