Омбудсманът Мая Манолова за казуса с граничарите ни, обвинени за смъртта на рибар: Ще търся съдействие от омбудсмана на Турция, да проучи случая

Снимка: Архив

Обмисляме да помолим за помощ омбудсманът на Турция в казуса с българските граничари, обвинени за смъртта на техен бракониер. В края на миналата година бе създадена мрежа на балканските омбудсмани, в която влиза и турският. Точно целта е да се подкрепяме, когато наши граждани имат проблеми на територията на съседна балканска държава, така че това, което ще направя, е да се обърна към него да проучи случая и това, което е в неговите правомощия, да го направи, така че да се стигне до благоприятен изход.

Това заяви в Бургас Мая Манолова, която разговаря с бившия граничар Михаил Цонков. Преди това Манолова се срещна с протестиращите за по- високи заплати медицински сестри и също обеща подкрепа.

Българските гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков са обвинени от Тежкия наказателен съд в Къркларели за убийството на турски гражданин – бракониер-нарушител на държавата ни граница.

На срещата с омбудсмана, Михаил Цонков обясни, че делото в Турция е отложено и нашите граничари са си наели адвокат, който да защитава правата им.

„Адвокатът ни ще настоява за прекратяване на делото. Турският съд е поискал отсрочка, за да се запознае с документите от българска страна и тези, които е предоставил нашия адвокат.“, каза още Цонков.

На 17 април 2008 г., край Резово българските граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Комшиите обаче не се подчинили и граничарите били принудени да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел. Куршумът улучил един от рибарите, който по късно починал. На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков. В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България