5000 престъпни групи в Европа печелят над 110 млрд. евро

Доц. д-р Ангел Кунчев: Готови сме да посрещнем новия коронавирус

Хазал Кая пази бебето си от уроки

21 са вече загиналите при земетресението в Турция, 1030 – ранени

Драгомир Стойнев: Това вече не е политическа криза, а системна криза

Некачествен антифриз поврежда автомобилите ни

Китай разширява обхвата на мерките за ограничаване на коронавируса

Aвиокомпаниите срещу безжичните слушалки

Кралско ХАРИкири или шапка на тояга Най-висшата титла е Човек

Снимат сериал за невероятния живот на „Скалата” Поредицата ще се базира на реални събития

Волен Сидеров: Вотът на недоверие е предизвестен и правителството няма да падне

Гърция предложи да изпрати спасителни екипи в Турция

България предложи на Турция помощ заради земетресението

Минерална вода бликна в двора на столично училище

САЩ приветстват експулсирането на руските дипломати от България Канада и Великобритания също ни подкрепиха

Омбудсманът обеща помощ на медици, работещи 8 месеца без заплати Българите масово се жалват от дружества монополисти

Персоналът на Белодробната болница във Варна работи от 8 месеца без заплати, работно облекло и средства за транспорт. За поредната криза в закъсалото здравно заведение на държавна издръжка алармираха медицински сестри, които заедно с други близо 60 души потърсиха помощ в приемната на омбудсмана Диана Ковачева във Варна.

„Научих, че от няколко години здравното министерство обещава да реши проблема, като прехвърли лечебното заведение към друга болница, но това не е сторено. Медиците заплашват с оставки и са прави“, обясни Ковачева и се ангажира да даде препоръка на здравния министър за решаване на дългогодишния проблем.

Друг казус, по който тя веднага сезира кметът на Варна Иван Портних, бе липсата на нормален стадион за тренировки на над 100 деца от ФК „Тича“. Три пъти седмично те пътуват до база на 10 км извън града, където няма осветление, а съблекалните са в окаяно състояние, обясниха родители. Ковачева препоръча на общината да направи ремонт или да осигури място за тренировки на малките спортисти в града. Тя прие и колективна жалба с 1500 подписа от шуменски пенсионери, настояващи за преизчисление на пенсиите.

„За първите 10 месеца на годината само от Варненско при нас са постъпили около 500 жалби, а от цялата страна са 9912. Най-много са те от потребителите на ВиК услуги, от електроснабдителните дружества и други монополисти“, отчете омбудсманът. Другите често срещани оплаквания на гражданите са за нарушени социално-икономически права и срещу администрациите – за непрозрачно разходване на публични средства. От началото на годината екипът на Ковачева е изпратил близо 1400 препоръки към различни институции, като над 50% от тях са изпълнени.

„Поредната препоръка, която ще изпратя утре до МРРБ, е за водната криза в Перник. Настоявам за спешно решаване на проблема с конкретни срокове“, заяви Ковачева. Тя допълни, че активно работи и по въпроса за ограничаване на свръхправомощията на банките, заради които ЕК откри наказателна процедура срещу България. Предстои НС да приеме промени в ГПК по темата. Целта е банките да спрат да санкционират кредитополучатели по бързата процедура, без да търсят обратната страна. При визитата си във Варна Диана Ковачева подписа и споразумение за партньорство с Икономическия университет. То предвижда студенти от висшето училище да карат стажове в администрацията на омбудсмана.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.