„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Холандската полиция ще конфискува скъпи дрехи от младежи, ако не обяснят как са платили за тях

Времето ще е облачно, с валежи от дъжд и сняг

Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Онкоболница пое грижата и за душевното здраве на пациентите

В България трябва да бъде въведен държавен стандарт за психосоциална подкрепа на болни от рак и да се обучават онкопсихолози, категорични бяха доц. Димитър Калев и Гергана Иванова.

Първата у нас програма за психосоциална подкрепа на пациенти по световен стандарт въведе общинската онкоболница във Варна. От юли онкопсихологът Гергана Иванова и петима доброволци са работили с близо 1500 души с диагноза рак. Всеки от тях е минал през първоначален скрининг чрез т.нар. дистрес-термометър и попълване на въпросник, които прецизно отчитат нивото на тревожност и областта, в която болният се чувства най-уязвим. Данните влизат в електронен регистър, а хората с клинично значим дистрес получават помощ от специалист – онкопсихолог или социален работник. Подкрепа чрез брошури със съвети по важни теми се оказва и на семействата.

„Според световните изследвания продължителното лечение на онкоболните е причина за разгръщане на различни психологически нарушения като депресивност, фобии, посттравматичен стрес и др. Практиката ни дотук показа, че най-честите проблеми на болните са вземането на решение за лечение и общуването с децата и партньора, а сред оплакванията преобладават страх, гняв, загуба на вяра, умора и безсъние“, обясни Гергана Иванова. Според нея интерес други болници и студенти по психология вече проявявали интерес към програмата, която е базирана на създадените през 2015 г. в рамките на конференция МОРЕ национални стандарти за психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията.

„Нужно е обаче здравното министерство да утвърди държавен стандарт за тази дейност, какъвто отдавна има в ЕС и САЩ, и тя да се финансира от здравната каса, а в университетите да се въведе специалност „Онкопсихология“, коментира доц. Димитър Калев, шеф на направление „Медицинска онкология и лъчелечение“ в болницата. Засега тя финансира програмата със собствени средства и чрез дарения. Подкрепа на проекта оказват от местния клуб на най-голямата женска организация в света – International Inner Wheel, откъдето канят варненци в четвъртък вечер в Градската художествена галерия на благотворителен концерт и разпродажба на произведения на изкуството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.