Хакери пуснаха интимно видео на Никол Шерцингер с бившия й

Борисов свика ръководството на ГЕРБ за Изборния кодекс

Румен Петков: Стремежът на братския руски народ да освободи България е била битка без икономически интереси

Кейти Пери и Орландо Блум се сгодиха Певицата получи годежен пръстен за близо 5 милиона долара

Шофьорът, който удари колата на Шабан Шаулич, бил без книжка

Учени установиха, че депресията ускорява значително стареенето на мозъка

Издъхна жена, подпалила се от отчаяние Драмата се разигра на 14 февруари в стражишкото село Камен

Българка в Атина написа стихотворение за Васил Левски

Почина клошар, подпалил брадата си с цигара 74-годишният несретник е издъхнал в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”

Задържаха мъж, подал фалшив сигнал за бомба в хотел в Търново Гостите и персоналът на туристическия обект били изведени от сградата

В. „Комерсиант“: „Газпром“ обмисля построяването на „Турски поток-2“

Спипаха двама 18-годишни, нападнали и ограбили възрастна жена в дома й

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

„Петицата“ е баварец №1 в България Германската компания остава лидер на пазара на луксозни коли

Банките готови за стрес тестовете на ЕЦБ Активите им възлизат на 105,6 млрд. лв., което е ръст със 7,9% на годишна база

Онкоболница пое грижата и за душевното здраве на пациентите

Първата у нас програма за психосоциална подкрепа на пациенти по световен стандарт въведе общинската онкоболница във Варна. От юли онкопсихологът Гергана Иванова и петима доброволци са работили с близо 1500 души с диагноза рак. Всеки от тях е минал през първоначален скрининг чрез т.нар. дистрес-термометър и попълване на въпросник, които прецизно отчитат нивото на тревожност и областта, в която болният се чувства най-уязвим. Данните влизат в електронен регистър, а хората с клинично значим дистрес получават помощ от специалист – онкопсихолог или социален работник. Подкрепа чрез брошури със съвети по важни теми се оказва и на семействата.

„Според световните изследвания продължителното лечение на онкоболните е причина за разгръщане на различни психологически нарушения като депресивност, фобии, посттравматичен стрес и др. Практиката ни дотук показа, че най-честите проблеми на болните са вземането на решение за лечение и общуването с децата и партньора, а сред оплакванията преобладават страх, гняв, загуба на вяра, умора и безсъние“, обясни Гергана Иванова. Според нея интерес други болници и студенти по психология вече проявявали интерес към програмата, която е базирана на създадените през 2015 г. в рамките на конференция МОРЕ национални стандарти за психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията.

„Нужно е обаче здравното министерство да утвърди държавен стандарт за тази дейност, какъвто отдавна има в ЕС и САЩ, и тя да се финансира от здравната каса, а в университетите да се въведе специалност „Онкопсихология“, коментира доц. Димитър Калев, шеф на направление „Медицинска онкология и лъчелечение“ в болницата. Засега тя финансира програмата със собствени средства и чрез дарения. Подкрепа на проекта оказват от местния клуб на най-голямата женска организация в света – International Inner Wheel, откъдето канят варненци в четвъртък вечер в Градската художествена галерия на благотворителен концерт и разпродажба на произведения на изкуството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.