Онкология ще лекува само свои пациенти с covid-19

КОЦ Шумен

Covid секторът в Комплексния онкологичен център в Шумен вече ще обслужва само лежащо болни пациенти на Онкологичния център, които са и с коронавирусна инфекция. За това има заповеди на министъра на здравеопазването и на директора на РЗИ Шумен, съобщи управителят на шуменския КОЦ д-р Свилен Арнаудов. В момента в сектора се долекуват приетите пациенти, но от началото на годината не се прехвърлят нови спешни случаи от МБАЛ-Шумен. Всички пациенти на КОЦ Шумен преди приемането им в лечебното заведение минават през бързи антигенни тестове, закупени от КОЦ. 

Медиците от онкологията са получили допълнителните средства от държавата за работа в covid сектор. „Бяха трудни месеци, през които съвместявахме основната си дейност за лечение на онкологично болни с допълнителната за лечение на инфекциозно болни“, коментира д-р Арнаудов. 

Финансовата равносметка обаче показва, че стойността на клиничната пътека за прием на пациенти с коронавирус  не компенсира вложените средства за преоборудване и окомплектоване на сградата на Отделението по палиативни грижи, което бе спешно преобразувано в инфекциозен сектор.

КОЦ Шумен предстои да финализира процедурата по закупуване на нов линеен ускорител за лъчетерапия. Решението за откриването на процедура е било обжалвано от една от участващите фирми с искане за временно спиране. Комисията за защита на конкуренцията не е уважила искането, но фирмата се възползвала от правото си да обжалва пред ВАС. "Очакваме решението на Върховния административен съд“, поясни д-р Арнаудов.

Коментари

Задължително поле