ООН обсъжда оръжейно ембарго срещу Израел

Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел. Аргументите са свързани с "вероятния риск от геноцид в Газа", предаде АФП.

При положение, че проекторезолюцията бъде приета, най-висшият правозащитен орган на ООН за първи път ще заеме позиция по отношение на войната в Газа.

Текстът осъжда "използването от Израел на взривни оръжия с широкообхватно действие в населените райони на Ивицата Газа“ и изисква от Израел "да спазва правната си отговорност за предотвратяване на геноцид". Той беше представен от Пакистан от името на 55 от 56-те държави - членки на ООН в Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) - изключение прави Албания. Съавтори на проекторезолюцията са също Боливия, Куба и палестинската мисия в Женева.

В документа се настоява Израел да прекрати окупацията на палестинската територия и незабавно да отмени "незаконната блокада" на Ивицата Газа и всички други форми на "колективно наказание".

В Съвета по правата на човека членуват 47 държави, като 18 от тях внесоха проекторезолюцията. За категорично мнозинство са необходими 24 гласа, но резолюциите могат да бъдат приети и с по-малко гласове поради гласуване "въздържал се".

Израел отдавна обвинява Съвета по правата на човека, че е предубеден към него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток