Опасен за децата е тестът за COVID

Манипулация не е подходяща да се прилага на здрави деца, предупреди проф. Мира Кожухарова.

Антигенното изследване е безсмислено, предупреди проф. Кожухарова

Вземането на проби от носа е болезнено и може да предизвика кръвоизливи

Едва 14% от родителите одобряват тестването

Не само болезнен, но и опасен за децата може да се окаже антигенния тест за COVID, предупредиха лекари. Повод за реакцията им е продължаващото вече втора седмица проучване сред родители, чиято цел е да установи дали са съгласни децата им да бъдат тествани. 

“В нос на дете могат да бъркат само УНГ специалисти, педиатри или лабораторни доктори”, категоричен бе пред “Труд” д-р Георги Тодоров, който е лабораторен лекар. Той предупреди, че етмоидалният синус при децата не е пневматизиран и представлява крехка костна плочка, която не е трудно да се пробие.

Картината след пробиване приличала на внезапно потекъл бистър носен секрет, който в действителност е ликвор. “Това може да доведе и до смърт”, предупреди д-р Тодоров. 

Още на 29 септември м. г. “Труд” предупреди от първа страница: “С тестове за COVID-19 осакатяват деца”. Тогава медици обясниха, че вземането на проби от носовете на деца при тестване за COVID нерядко води до счупване на конхи (носните раковини) или до кръвоизливи.

Като безсмислено определи масовото тестване в училищата епидемиологът проф. Мира Кожухарова. “На първо място информацията, която ще получим е много временна и краткотрайна. Тя е информация към момента. След три дни резултатите биха били други, ако се проведе изследване отново”, коментира пред “Труд” проф. Кожухарова. Тя бе категорична, че манипулацията не е подходяща да се прилага на здрави деца, защото е болезнена и може да доведе и до кръвоизливи.

“Масовото изследване няма как да повлияе на епидемичния процес, не дава възможност да му се въздейства и от тази гледна точка, е практическа стойност няма. Срещу липсата на такава стойност децата излишно ще се мъчат и не мисля, че някой има право да ги подлага на това”, каза още проф. Кожухарова. 

Според нея министерството на здравеопазването е изтъкнало един “изумителен мотив”. “Такова изследване трябва да се направи, за да бъдем сигурни, че учениците по-дълго време ще ходят на училище. Мислят ли, че еднократният резултат от изследването ще бъде в сила след месец-два”, попита епидемиоложката. 

Идеята за изследването дали чиновници от здравното министерство и я съгласували с колегите им от просветното ведомство, научи “Труд”. Анкетата сред родители показа, че едва около 14% биха дали съгласие децата им да бъдат тествани. Най-вероятно повечето от тях не биха подписали документ за съгласие здравите им деца да бъдат подложени на болезнената процедура, след предупрежденията на специалистите.

Д-р Христо Димитров, председател на БЛС във Велико Търново: Не се обяснява правилно на родителите какво се цели с тестовете

Когато се налага да се правят тестове, няма причина те да не бъдат приложени и при децата. От епидемиологична гледна точка целта е да се анализира разпространението на коронавируса в детските колективи, защото знаем, че подрастващите са активния резервоар и преносители на инфекцията. Самите те не боледуват, но заразяват родителите си и други възрастни. Напрежението се поражда от факта, че не е обяснено правилно какво точно се иска да се постигне с тази инициатива.

Д-р Красимир Симеонов, УНГ, Шумен: Манипулацията е безвредна

Не разбирам от какво се опасяват родителите, конкретно от какво. Това е една безвредна, рутинна манипулация. Е, не е много приятна... Но тя се прави и при други изследвания. Няма риск за нищо в тази манипулация и не само според мен е така. Разбира се, родителите са в правото си да откажат. Тестът обаче е начинът да се отсеят, ако има болни деца, а останалите да продължат обучението си в клас присъствено.

Д-р Татяна Михова, отоневролог, Бургас: Лигавицата се уврежда

Не съм съгласна да се правят такива антигенни тестове. Защото ако всяка седмица да се бърка в носа на дете- може да се нарани слоя на лигавицата. В лигавицата има един филтър, който се нарушава при това непрекъснато бъркане, особено при едно дете което често боледува. Дори за възрастни не одобрявам подобни чести тестове, а да не говорим за деца.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог: Има смисъл да се проследи динамиката на вируса

Има смисъл да се проследи динамиката на вируса. Едно скринингово тестване е полезно, защото дава информация каква е ситуацията в момента. От тази гледна точка е полезно, но от друга страна това, че тестът днес е отрицателен, не дава гаранция, че утре няма да е позитивен.

Миналото лято в САЩ са правени подобни проучвания във връзка с връщането на студентите в университетите. Тогава се оказало, че в един средно голям колеж, за да може да се разчита на провеждане на редовни тестове, с цел да се предотврати разпространението на вируса, те трябва да се провеждат ежедневно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения