“Труд news” сравни цените в магазини на голяма търговска верига
В България цените завършват на 9 ст.
Големи търговски вериги ни цакат с цени на редица храни, като в България ги продават по-скъпо отколкото в Гърция. Вестник “Труд news” провери цените на някои основни храни и домакински принадлежности от едни и същи търговски марки, продавани в магазини на търговската верига “Лидл”, която оперира както в България, така и в Гърция. Оказва се, че в магазините в България цените на някои сирена са с над 50% по-високи, отколкото в южната ни съседка.
Например настъргана Моцарела в разфасовка от 250 г. в Гърция струва 1,99 евро, което прави 7,96 евро за килограм. Същото сирене в опаковка със същия грамаж на същия производител и със същата търговска марка в магазин от същата търговска верига в България струва 5,99 лв., или 3,06 евро, което е 12,25 евро за килограм. Оказва се, че цената при нас е с близо 54 на сто по-висока.
Същата е ситуацията и при зрялото жълто сирене Пармиджано Реджано, макар да има малка разлика в разфасовките. В Гърция разфасовка от 150 грама струва 2,99 евро, или 19,93 евро за килограм. Същото жълто сирене в опаковка от 125 грама на същия производител и със същата търговска марка в магазин от същата търговска верига в България струва 3,83 евро, или 30,64 евро за килограм. Оказва се, че цената при нас също е с близо 54 на сто по-висока.
Проверката на “Труд news” показа, че при редица храни на един и същи производител, продавани в магазини на търговската верига в България и Гърция, има малки разлики по отношение на грамажа или опаковката. Като в България продават по-скъпия вариант. Пример за това е отлежало жълто сирене Гауда. Например отлежала Гауда със син етикет и разфасовка от 450 гр в Гърция струва 4,59 евро, което прави 10,20 евро за килограм. Най-близката по вкус Гауда на същия производител, отново в разфасовка по 450 гр, но в светло синя опаковка в България струва 7,15 евро, или 15,89 евро за килограм. Това означава, че българският потребител плаща с 55% повече за подобно качество на сиренето.
Огромна разлика има и при цените на сиренето Ементал. В Гърция разфасовка от 250 гр струва 3,19 евро, или 12,76 евро за кг. В България Ементал на същия производител, но в опаковка от 150 грама струва 2,30 евро, или 15,33 евро за кг. В България цената е с 20% по-висока. При по-малките опаковки традиционно цената за килограм е по-висока. Но потребителите в България трябва да плащат с 20 на сто повече, ако искат да ядат от това сирене.
Редица икономисти обясняват, че цените в България нарастват заради вносна инфлация, тоест цените в другите страни се покачват, затова има висока инфлация и в България. Оказва се обаче, че при редица храни ситуацията не е точно такава. Цените на жълтите сирена, които “Труд news” сравни, са по-високи у нас отколкото в южната ни съседка. И то при положение, че в Гърция заплатите по принцип са по-високи, отколкото у нас. Това означава по-големи разходи на търговската верига за персонала в магазина, за работниците в складовете, за шофьорите, които зареждат магазините и т. н. Минималната заплата в Гърция е 1027 евро, а в България е 1077 лв., което прави 551 евро. Оказва се, че минималната заплата в Гърция е близо два пъти по-висока, отколкото в България. Въпреки това цените на редица храни в южната ни съседка са по-ниски, отколкото при нас.
Можем да вземем и друг пример - малка Моцарела в опаковка от 125 грама в България струва 1,89 евро, което прави 15,12 евро за кг. В Гърция Моцарела на същия производител, в същата опаковка струва 1,25 евро, или 10 евро за килограм. Оказва се, че в България цената е с над 50% по-висока, отколкото в Гърция.
Любопитна подробност в България е, че всички цени, проверени от “Труд news”, завършват на 9 стотинки - най-често 99 ст. или 49 ст. Това е стандартен маркетингов подход за формиране на цените в търговията. Използваната практика цените в България често да завършват на 9 стотинки поражда опасения сред потребителите, че влизането на страната ни в еврозоната ще доведе до покачване на цените. Възможно е при въвеждане на еврото редица търговци да определят нови цени, които отново завършват на 9, но не стотинки, а центове, и то в ущърб на потребителите.
И салфетките при нас са по-скъпи
Цени в Гърция Цени в България
Продаваният в България чипс е по-скъп отколкото в Гърция, показа проверка на “Труд news”. Най-лесно може да бъдат сравнени цените на чипс от една и съща марка, продаван в магазини от една и съща търговска верига у нас и в южната ни съседка. В Гърция чипс със сол в пакет от 150 грама струва 1,15 евро, което прави 7,67 евро за килограм.
Абсолютно същият чипс в същата търговска верига, но в магазин в България, струва 1,27 евро, или 8,47 евро за кг. Оказва се, че за един и същи продукт потребителите в България плащат с над 10% повече от тези в Гърция.
Между пазара на чипс у нас и в Гърция има някои разлики - в южната ни съседка продават чипс с риган, а при нас има чипс с копър и сметана. Макар да са от една и съща марка и продавани в магазини от едва верига, вълнообразният чипс с копър в България струва 2,49 лв., а този с риган в Гърция е 1,15 евро. Отново цената в България е по-висока.
В същата търговска верига и редица други храни и домакински стоки в България излизат по-скъпо. Показателен е примерът със салфетките. В Гърция пакет салфетки от 100 броя струва 0,62 евро, като размерът им е 30 на 30 см. В България пакет салфетки от същия производител в магазин от същата търговска верига струва 0,92 евро. Самите салфетки са по-големи - 33 на 33 см, но са по-малко - само 80 броя. Оказва се, че салфетките в България са с над 48 на сто по-скъпи и то при положение, че в пакета има с 20% по-малко бройки.
Енергийни напитки у нас са с по-висока цена
Плащаме повече за шоколад
Цени в Гърция Цени в България
И за разтворимо кафе даваме повече
В България шоколад с ядки от 100 грама в търговската верига, в която “Труд news” направи проверка на цените, струва 1,43 евро. Същият шоколад в Гърция струва 1,35 евро. При нас цената е с близо 6 на сто по-висока. Разликата не е голяма, но в България заплатите са по-ниски, съответно разходите на търговците за персонал са по-малки, а цените са по-високи.
По отношение на редица други стоки ситуацията е подобна. Например разтворимо кафе в кутия от 200 гр в Гърция струва 5,15 евро, или 25,75 евро за кг. Същото кафе в България струва 6,13 евро, или 30,65 евро за кг. Оказва се, че потребителите в България плащат с 19 на сто повече.
При една от популярните в България енергийни напитки разликата в цените у нас и в Гърция е още по-голяма. При нас цената за кенче от 250 мл е 0,71 евро, а в Гърция същата напитка в магазин от същата търговска верига струва 0,55 евро. Цената в България е с 29 на сто по-висока.
При месните продукти също име редица примери на по-високи цени в България. Например пуешка шунка в разфасовка от 200 гр в Гърция струва 2,99 евро, или 14,95 евро за кг. В България същата пуешка шунка, на същия производител и в същата разфасовка струва 3,32 евро, или с 11 на сто повече.
В различни магазини в Гърция може да бъдат купени и перилни препарати и лекарства на по-ниски цени, отколкото в България. Като при перилните препарати има цени, които са в пъти по-ниски отколкото в България. Тук става въпрос за марки, които не присъстват на пазара в България. Но това поставя въпроса за ефективността на конкуренцията в страната ни. При една ефективна конкуренция търговците просто биха внесли по-евтини препарати и биха дали по-голям избор на потребителите от коя марка да купуват. Но това не се случва.
На второ място сме по поскъпване сред държавите от еврозоната
Инфлацията в България остава много висока
Храните в България са поскъпнали с 6,9% за година, което е над два пъти повече от повишението на цените средно за страните от еврозоната.
Плодовете са поскъпнали с над 22%
Инфлацията в България остава много висока както спрямо държавите от еврозоната, така и спрямо целите за Европейската централна банка на годишна инфлация от 2 на сто. В България годишната инфлация към края на август е 5,3%, колкото беше и в края на месец юли, обявиха от Националния статистически институт. От страните от еврозоната само поскъпването в Естония е по-голямо - с 6,2% за година, показват данни на Евростат.
В страните от еврозоната храните, алкохола и цигарите са поскъпнали средно с 3,2% за година. В България храните са поскъпнали с 6,9 на сто за година, а покачването на цените на алкохола и тютюневите изделия е със 7,7%. Оказва се, че поскъпването на храните, алкохола и цигарите в България е над два пъти по-голямо от средното за страните от ЕС.
От храните в България най-много за година са поскъпнали плодовете - с 22,7 на сто. При зеленчуците повишението на цените е значително по-малко - само с 2,4%. Цените на хляба и зърнените храни в България са нараснали с 10,7%, а маслото и олиото са поскъпнали с 8,9%.
Поскъпването на чая, кафето и какаото за година е със 17,8%, а повишението на цените на сладката, меда и шоколадовите изделия е с над 11 на сто.
За голямата инфлация в страната допринасят решенията на КЕВР за поскъпване на тока за домакинствата. За година цената на тока за бита е нараснала с 11,3%, показват данните на НСИ. Таксите за събиране и изхвърляне на битови отпадъци са повишени средно с над 20%.
Ресторанти, барове и други заведения са вдигнали цените си средно с 11,8% за година, а пакетните услуги за почивки и пътувания са поскъпнали с над 23 на сто за година.
Само в рамките на месец август от основните храни по-съществено е покачването на цените на краставиците - с 16,9%, чушките - с 9,4%, ябълките - с 8,2%, пресните зеленчукови подправки - с 3,8%, цитрусовите и южните плодове - с 3,8%, чипса - с 3,7%, прасковите и кайсиите - с 3,3%, рибата - с 2,4%, месото от едър рогат добитък - с 1,5%, свинското месо - с 1,2%, газираните напитки - с 1,2%, кафето - 1%, и брашното - с 1%.