Операта и театърът удължават живота

Хората, които посещавали музей или театър по-често - веднъж месечно са намалили риска да умрат в този период с 31%.

Ново изследване доказва ползата от изкуството

Любовта към музите може да намали самотата

Вече има научни доказателства, че дори само гледането на картини може да елиминира напрежението в организма

Ако искате да живеете по-дълго ходете редовно по галерии и музеи, радвайте се на спектакли и концерти. Зад това твърдение вече стои научно доказателство.

Досега много проучвания доказваха, че изкуството помага за успокояване на хронични болки, намалява симптомите на деменция и Алцхаймер и ускорява развитието на мозъка при малките деца. Вече има и доказателства, че дори само гледането на картини може да елиминира напрежението в организма.

Учени от Лондон, които са изследвали хиляди хора над 50 г. в продължение на 14 години, са открили, че тези от тях, които са посещавали опера или театър дори само няколко пъти за 12 месеца, имат 14 процента по-малък шанс да получат страшна диагноза през този период. Хората, които посещавали музей или театър по-често - веднъж месечно са намалили риска да умрат в този период с 31%, сочи проучването.

Шансовете да живеят по-дълго се увеличават при хората, занимаващи се или общуващи често с изкуство, според проучването, публикувано в The British Medical Journal.

Според Андрю Стептоу, шеф на изследователския отдел за поведенчески науки и здраве на University College London, еуфорията от изкуството поддържа тонуса и целта в живота. Той твърди, че любовта към музите може да намали самотата, да насърчи съпричастността и емоционалната интелигентност и да попречи на хората да се затворят вкъщи или в офиса - всички фактори, които допринасят за по-дълъг живот.

Други скорошни канадски и британски проучвания показват, че когато е поставено в болнична среда, изкуството оказва положително въздействие върху пациентите и тяхното благосъстояние.

Коментари

Задължително поле