Опозицията в Монголия спря гладната стачка

Опозицията в Монголия разпространи снимки от първите дни на гладната стачка на депутатите, прекарани при минусови температури върху бетона на площада

С наближаването на президентския вот в страната, напрежението се увеличава

Политическите борби в Монголия се ожесточават с приближаването на насрочените за 9 юни президентски избори в страната, след като осем опозиционни членове на парламента проведоха едноседмична гладна стачка на площад „Сукбаатар“ в столицата Улан Батор, съобщава американското специализирано издание за новини и анализи от Азия и Тихоокеанския регион „The Diplomat“.

Акцията на членовете на Демократическата партия на Монголия (ДПМ) е предизвикана от действията на управляващата Монголска народна партия (МНП, бившата комунистическа партия), която те обвиняват, че се опитва посредством трите основни органа в страната – Конституционния и Върховния съд, и Централната избирателна комисия – да подкопае и манипулира президентските избори, с крайна цел връщането на еднопартийната политическа система в страната.

Опозицията в Монголия разпространи снимки от първите дни на гладната стачка на депутатите, прекарани при минусови температури върху бетона на площада. В допълнение към това, депутатите от фракцията на ДПМ в парламента изпратиха отворено писмо до всички дипломатически представителства в страната, с настояване за съдействие в гарантирането на легитимността на предстоящите президентски избори.

"Гладната стачка започна от 8 членове на Демократическата партия от парламента, но към тях се присъединяват все повече политици, общественици и граждани. Хората са обединени в борбата си против диктатурата на комунистическата партия. Една от тях е дъщерята на бившия председател на монголската народна партия Д. Баасан Лам, която също се присъедини срещу правилото за еднопартийност и опитите за налагане на дискриминация към кандидата на Демократическата партия. 

Тя заяви пред репортери, че вече не може да толерира еднопартийното управление. От години тя е противник на сегашното управляващо ръководство на МНП, и се бори срещу режима на политическа мафия (МАНАН), ръководейки изграждането на 34 монголски юрти на централния площад за една нощ през 2019 година. „Не само аз, но и всички хора в Монголия подкрепиха сегашното правителство и достигнаха настоящите висоти, но те не издържаха доверието на хората и не издържаха на еднопартийната диктатура, така че се присъединиха към гладната стачка.“

Произведените през 2020 г. парламентарни дадоха мнозинство от 62 от 76 места за МНП в парламента на страната, като партията е на власт от 2016 г. Действащият президент Курелсук Укхна е избран от редиците на Демократическата партия на Монголия. Според него и неговите съратници, МНП вече е приела няколко промени в конституцията на страната, с крайна цел да ограничи мандатите на държавния глава, като първа стъпка към връщане на еднопартийната система в Монголия, коментира „The Diplomat“.

Президентът на Монголия Халтмагийн Батулга се обърна срещу 100-годишната Монголска народна партия, както и към суверена на Монголия, за това, че МНП нарушава човешките права и свободи в демократичната държава. Той се бори срещу това, което системно пречи на легитимността на правителството и съдебната власт, като ги обвинява във фалшифициране на избори, и че незаконно е завзело държавния суверенитет в Монголия, поставяйки в опасност националната сигурност.

Случващото се в Монголия достигна и до Вашингтон където американски сенатори, демократи и републиканци, изпратиха писмо до държавния секретар Антъни Блинкен, за да изразят загрижеността си от случващото се в страната, което увеличава уязвимостта й на външно влияние, посредством корупция и конфликт на интереси, допълва изданието.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия