Опозицията: Кворумът в Народното събрание не е наша работа

Караянчева: Няма да си получат две трети от надниците

„За пореден път се видя, че това Народно събрание е изпразнено от съдържание. Позиция на Борисов e, че да се осигури кворум за работата на парламента е отговорност на управляващото мнозинство. Но ГЕРБ не успяха да се съберат, за да заработи НС.“ Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов след проваления опит за осигуряване на кворум за работа на парламента и разпускането на депутатите.

Той подчерта, че в залата е имало народни представители от всички парламентарни групи, но е очевидно ГЕРБ и ОП не могат да осигурят мнозинство за работа на парламента. Социалистът припомни, че на 17.07.2014 г. Бойко Борисов заявява: „Аз ще дойда в парламента, за да направим кворум и да гласуваме оставките на правителството на Орешарски“. Той подчерта, че сега нещата стоят по същия начин. „БСП за България“ е при хората и в парламента, но задължение на управляващите е да си осигурят кворума. За нас този парламент е изпразнен от съдържание. Ние сме тук, работим по важните законопроекти, по бюджета, но всеки да си поема задълженията и отговорността. Да бъдат така любезни, да си осигурят кворума, за да работи НС“, заяви Филип Попов.

„Когато правителството на Борисов подаде оставка, ще се регистрираме със сигурност всички 79 народни представители от ПГ на БСП за България“, заяви от своя страна зам.-председателят на ПГ на левицата Христо Проданов. „Това правителство не е способно да води България по добър път. Чакаме да депозират оставките си“, заключи Проданов.

Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията, заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.  Това е цитат, а не мое твърдение, коментира той.

През 2013 г. лидерът на ГЕРБ бойкотира заседание на НС за искан вот на недоверие на кабинета "Орешарски". „Защо ще им правя кворум бе? Ако не дойдат на работа, защо да се регистрираме за днешното заседание?“, заяви тогава Борисов и добави, че това било работа на мнозинството и на председателя на парламента.

Депутатите, които днес не бяха в зала, показват поведение, което не е съотносимо с това, за което техните избиратели са ги избрали, заяви от своя страна пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На въпрос как ще коментира бойкота на опозицията днес, Цветанов отговори: „Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред. Това е поведение, което не е съотносимо с това, за което техните избиратели са ги избрали да бъдат тук“. Цветанов посочи, че за това, че няма пленарно заседание са виновни всички, които не са се регистрирали.

Попитан защо мнозинството не можа да събере своите депутати, Цветанов отговори, че има хора, които са в командировка. „Това са около 10-12 души. Те изпълняват своите ангажименти, свързани с парламентарните измерения в Европа. Но ще намалим тези командировки, за да може да имаме мнозинство и да провеждаме парламентарни заседания“, каза още Цветанов.

Всички депутати, които по неуважителни причини провалиха кворума, ще бъдат санкционирани, заяви пред журналисти председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Изключително съм разочарована, защото мисля, че тук има отговорни хора, които са дошли да работят, а не да представят „Визията“ си в работно време. Има много време да се представя и да се правят приемни по общините там, откъдето са депутатите“, каза още Караянчева и посочи, че в пленарните заседания трябва да участват всички.

„Много съм разочарована, защото днес имаше изключително важни точки, които трябваше да минат, а се оказа нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение – 2/3 от възнаграждението за днес ще им бъде отнето. Визирам всички, които не са били в зала по неуважителни причини“, обясни тя и посочи, че онези, които имат извинителни причини, няма да бъдат санкционирани. „Включително и тези, които бяха в зала, но не се регистрираха, ще бъдат санкционирани. Видях, че никой от БСП и ДПС, които бяха в зала, не се регистрираха“, коментира Караянчева.

Тя уточни, че има депутати, които тя е командировала и днес не са присъствали в зала. „Но вече ще прецизирам командировките“, обясни Караянчева. „В сряда, четвъртък и петък моля народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплата. По този начин рейтингът на парламента няма да се вдигне“, каза още тя.

Коментари

Задължително поле