Опрощават дългове до 150 хил. лв. с давност 10 години Не включва погасяването на публични задължения

"Законът ще обхване средно статистическия българин, а не кредитния милионер", обясни Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Законопроект, внесен от “Обединени патриоти”, предвижда да се опрощават дългове към банки до 150 хиляди лева, ако не е погасен в рамките на 10 години. Законът за защита при свръхзадължеността на физически лица предвижда да прекрати практиката на доживотния длъжник. “С този закон защитаваме интересите на малкия човек, който тегли масово заеми за нов апартамент”, коментира на брифинг лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

“Фиксиран е таван за дълга до 150 000 лева, който ще обхване средно статистическия българин, а не кредитния милионер”, обясни Искрен Веселинов от “Обединени патриоти”. Това е поредната стъпка на партията за премахване на вечния длъжник.

Законът няма да погасява дълговете, които са натрупани по престъпен начин и няма да опрощава публичните задължения. “Ще има изискване за постоянен доход през три от последните пет години преди производството по погасяване”, уточни Веселинов.

От проекта става ясно, че нов регистър ще следи хората, защитени със закона. Освен това длъжникът, на който е опростен дълга, няма право да създаде фирма на свое име или да е управител в компания за срок от 10 години. Ако законът се гласува в парламента, ще влезе в сила от 1 януари 2018 г., но партията все още не е получила одобрение от ГЕРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Извинявайте но сте много елементарни.Не става въпрос за апартамент без пари,а за това,че купуваш апартамент за 60 х.евро със заем от банка.Плащаш до определено време и по някаква причина губиш доходи и спираш да плащаш.Банката продава апартамента за 25 х.евро ,продава ти всичко което имаш,оставаш гол кат пушка и продължаваш да дължиш докато си жив.Това живот лие?Може много да се спори що е теглил заем,но това е друг въпрос!!

  1. Да бе Дончо, това е идеята. Ти вземаш кредит и вместо да спестяваш в депозити, почваш да изплащаш. Освен лихвата, която е цена за заемния ресурс, изплащаш между 20 и 70 % от имота и … те погват. Изчислено е че 70% от кредитите имат кризисни периоди в рамките на 10 годинки. Тези периоди са жътвата за лихвари, събирачи, адвокати и прочее паплач.Ти си прав, не е като да нямаш нищо – спестил си част от имот. Ама те това много добре го знаят. Ти ако нямаш нищо, ще си им безинтересен. Т

 2. Като чета по-скоро е във вреда на длъжника – нямало в срок от десет години да можел да регистрира фирма,да бъдел управител на фирма.Един човек на тридесет години тегли кредит,плаща пет години и на 35 е осъден като неизряден и става длъжник след изп.дело.Минават още десет години и му ги опрощават.Става на 45.На 45 години чака 10 години и като стане на 55 ще може да създаде фирма или да стане управител във фирма,дотогава ще мизерства на ниски доходи.В замяна какво получава – ами опрощават му нещо,което така и не плаща.Животът му е минал без да има какъвто и шанс за по-високи доходи.По същество това е репресивен закон.

 3. Като не може повече да плаща кредита за жилище – продава го веднага, преди банката да му го продаде на ниска цена и ще си спести нервите,. А мислите ли, че кредиторите ще бъдат вече толкова „жалостиви“ и отстъпчиви като знаят, че ще има такава давност?! Защото българинът няма кредитна и данъчна култура!

 4. Тъпотии, които ще оплетат още повече кашата с дълговете. Накрая обикновения гражданин без връзки ще бъде още по-прецакан. А тарикатите с политически връзки ще опростят на себе си едни милиони.
  Първо Премахнете 417 гпк
  Второ замразете дейността на ЧСИ-тата до пълното и сигурно гарантиране правата на гражданите.
  Срамота е през 21 век като членове на ЕС да практикуваме полузаконен рекет, изцяло подпомаган от държавните институции. Работата съвсем е заприличала на османски произвол от кърджалийското време.
  Председатели на ЕС – смях и цинизъм!

 5. V povecheto evro strani mojesh da obqvish falit kato fizichesko lice , tova e neshto normalno! Zakonat e super dano go priemat do gobina!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.