Опрощават дългове до 150 хил. лв. с давност 10 години

Искрен Веселинов

Не включва погасяването на публични задължения

Законопроект, внесен от “Обединени патриоти”, предвижда да се опрощават дългове към банки до 150 хиляди лева, ако не е погасен в рамките на 10 години. Законът за защита при свръхзадължеността на физически лица предвижда да прекрати практиката на доживотния длъжник. “С този закон защитаваме интересите на малкия човек, който тегли масово заеми за нов апартамент”, коментира на брифинг лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

“Фиксиран е таван за дълга до 150 000 лева, който ще обхване средно статистическия българин, а не кредитния милионер”, обясни Искрен Веселинов от “Обединени патриоти”. Това е поредната стъпка на партията за премахване на вечния длъжник.

Законът няма да погасява дълговете, които са натрупани по престъпен начин и няма да опрощава публичните задължения. “Ще има изискване за постоянен доход през три от последните пет години преди производството по погасяване”, уточни Веселинов.

От проекта става ясно, че нов регистър ще следи хората, защитени със закона. Освен това длъжникът, на който е опростен дълга, няма право да създаде фирма на свое име или да е управител в компания за срок от 10 години. Ако законът се гласува в парламента, ще влезе в сила от 1 януари 2018 г., но партията все още не е получила одобрение от ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика