Опрощават 8,2 млн. лв. дългове на има́мите (обзор)

“Да дадем стабилност на държавата и вероизповеданията. Да не влизаме в крайности и да пазим етническия мир”, призова Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

Вносители на законопроекта за амнистията са Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ

Няма решение на КСНС за опрощаване на борчове

Да бъдат опростени натрупаните до 31 декемви 2018 г. 8,2 млн. лв. дългове от мюсюлманското вероизповедание, гласуваха на първо четене депутатите от ГЕРБ и ДПС. Патриотите категорично се противопоставиха, а от “Воля” се въздържаха.

Вносители на промените в Закона за вероизповеданията са шефовете на ПГ на ДПС и на ГЕРБ Мустафа Карадайъ и Цветан Цветанов.

“Обединените патриоти” поискаха промените в Закона за вероизповеданията да не бъдат приемани, тъй като се създава прецедент. Коалиционните партньори на ГЕРБ предупредиха, че се противопоставя едно вероизповедание на друго и че е противоконституционно парламентът да опрощава дългове.

“Не може НС да опрощава, прочетете я тази Конституция”, призова депутатът от “Атака” Станислав Станилов. Професорът припомни, че това прави само президентът.

“ДПС управлява”, заяви Валери Симеонов и призова ГЕРБ да се осъзнаят.

“Да дадем стабилност на държавата и вероизповеданията. Да не влизаме в крайности”, отговори шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той припомни, че е вносител на законопроекта и го подкрепя по собствена съвест, а не заради някакво условие. Цветанов апелира да не се заиграва с етническия мир.

“Ние изпълнихме политически ангажимент, който беше дискутиран и поет от всички политически сили на КСНС при президента Румен Радев. Нека да си припомним КСНС май месец 2017 г. Нека да си припомним КСНС април месец 2018 г. И тогава имаше много ясен поет политически ангажимент от всички парламентарни сили, които участваха в него и се съобразихме и беше общо становището на президента, когато запозна медиите с целите и с това, което сме постигнали на КСНС”, каза още Цветанов.

Малко преди да започнат дебатите по промените в Закона за вероизповеданията председателят на БСП Корнелия Нинова припомни, че на КСНС при президента всички участници в съвета били категорични, че трябва да се спре външното финансиране на вероизповеданията, а не да се опрощава дългът им. “Държавата отпусна субсидия на вероизповеданията. Но опрощаването на задълженията няма нищо общо с тази тема”. Нинова попита защо ГЕРБ не опростят дълговете на болниците.

“Съюзът ДПС-ГЕРБ съществува отдавна”, каза още Нинова, която се аргументира с факта, че се дават пари на общини на ДПС и че ГЕРБ и движението имат сговор и за промените в Изборния кодекс.

 

НАП е наложила запор на сметките

Мюфтийството взема наеми, има 4700 имота

Мюфтийството има 4700 имота, голяма част от тях дава под наем. Това коментира пред “Труд” юристът Николай Панков, който е експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството. Панков предостави документи от НАП, от които става ясно, че мюсюлманското вероизповедание е натрупало дългове в размер 8,287 млн. лв. от неплатени ДДС върху сделки, от корпоративен данък, от здравни и пенсионни осигуровки и дължими лихви. НАП е наложила обезпечителни мерки върху имуществото, започнало е и принудително изпълнение. Запорирани са всички сметки на главното и районните мюфтийства.

В края на миналата година съдебен изпълнител е продал имот на мюфтийството в Банкя. Сградата се намира в центъра, а за нея са получени около 900 000 лв. Проблемът е, че през 1999 г. Световната ислямска банка е дала 360 000 долара за закупуването, а сградата е трябвало да се превърне в Ислямски институт. Сега банката има основание да поиска парите обратно, тъй като проектът не е осъществен.

На общините мюсюлманското вероизповедание дължи още около 4 млн. лв. Мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив – 300 хил. лв. от данък сгради и смет.

Мюфтийството дължи и около 3 млн. лв. присъдените съдебни разноски, от загубени дела срещу държавата и общините по повод на възстановяване на собственост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика