Организаторът на експедицията, при която загина Атанас Скатов: Всеки участник сам реши да се опита да изкачи върха през нощта

Снимка: Фейсбук

Те бяха бавни, уморени, беше много студено. Някои се опитаха да се изкачат и над Лагер 3 снощи, но не успяха. Това все пак е К2 през зимата, изкачването е много трудно. Беше лично решение на всеки участник, според физическото и психическото състояние на всеки, но и общо решение на групата. Имаха опасения, че няма да има достатъчно време да осъществят атаката, защото прозорецът от подходящо време беше малък - да изкачат върха и после да успеят да слязат до някой от лагерите. Така че, това беше решение на цялата група. Това разказа пред БНР Канишур Гургей, мениджър в непалската агенция Seven Summit Treks относно експедицията, при която загина българския алпинист Атанас Скатов. 

Той подчерта, че причината за трагичния инцидент не е в здравината на въжетата. Парапетите са били изправни и вероятно българинът се е изпуснал от тях. 

"Вярвам, че застрахователната компания ще плати за тази спасителна операция. Шерпите, а и пакистанската армия свършиха много добра работа" - добави непалецът.

Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията, съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. 

Тялото на Атанас Скатов, който загина по време на слизане към Лагер 2 беше откарано в болница в пакистанския град Скарду от военен хеликоптер.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България