Органи на донор не стигнаха до пациенти

Трансплантации на черен дроб се извършват в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към Военномедицинска академия в София.

Сърцето, бъбреците и черният дроб на 51-годишна жена се оказали годни, но несъвместими

Белите дробове са присадени в чужбина

1139 българи се нуждаят от трансплантация

Сърце, бъбреци и черен дроб на донор, изпаднал в мозъчна смърт, не стигнаха до нуждаещи се пациенти. “Органите функционираха и бяха с добри показатели”, заявиха пред “Труд” от Комисията по мозъчна смърт в УМБАЛ-Бургас, където на 7 август е станала донорската ситуация. Медиците по координация от морския град веднага са уведомили по надлежния ред, че имат годни органи от 51-годишна жена.

Според Агенция “Медицински надзор”, в която от 1 април се вля Изпълнителната агенцията по трансплантации (ИАТ), до присаждане не се е стигнало поради липса на съвместимост на донора с реципиентите в базата данни от страната. От там обаче отказаха да отговорят дали донорските бази у нас са получили дори проби от органите за анализ. Чакащите по Евротранслант пациенти също са били несъвместими с българския донор, посочиха още от “Медицински надзор”.

Източник на “Труд”, пожелал анонимност, заяви, че органите не са стигнали до реципиентите заради тежка администрация, хаос и липса на координация в родните структури, откакто е станало вливането и ИАТ беше закрита. Допълнително усложнение е и фактът, че от миналата седмица Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към Военномедицинска академия в София, където се извършва присаждане на черен дроб, е в ремонт и тази интервенции са временно преустановени.

Белият дроб на донора от Бургас е бил присаден в чужбина на 50-годишен пациент по линия на Евротрансплант. По непотвърдена информация интерес към сърцето е имало от Словения, но то не е било трансплантирано. В момента у нас за бъбреци чакат 1018 души, за сърце - 47, а за черен дроб - 46, от бели дробове се нуждаят 18 пациенти, 10 - от панкреас или общо 1139.

Коментари

Задължително поле