Осем кандидати за наследник на Мей (ИНФОГРАФИКА)

За фаворит е сочен Борис Джонсън

В битката е и Майкъл Гоув, който вече бе надвит в такава надпревара

Претендентът Рааб допуска Брекзит без сделка

Британският министър на околната среда Майкъл Гоув обяви, че ще се бори за наследник на Тереза Мей начело на Консервативната партия и съответно на правителството на Великобритания и така стана осмият кандидат за стола й, предаде Би Би Си.

Гоув обяви, че се кандидатира, за да „осъществи Брекзит“ и да обедини партията.

До надпреварата се стигна, след като късно в петък премиерката обяви, че ще се оттегли като партиен лидер на 7 юни и ще остане начело на кабинета до избирането на нов председател на торите. Този процес ще отнеме към 6 седмици.

Гоув вече се бори за партийния и премиерския пост след оттеглянето на Дейвид Камерън след референдума за Брекзит през юни 2016 г. Тогава обаче Гоув бе надвит от Мей.

Пак тогава кандидат за двата поста бе и Борис Джонсън - по-късно външен министър в кабинета на Мей, смятан за фаворит, който обаче се отказа по неясни досега причини.

Джонсън - ключово лице в кампанията за Брекзит, отново е в битката за партиен и правителствен лидер и отново е сочен за фаворит.

Късно в събота кандидатурата си обяви и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, който каза, че ще се бори за по-справедлива сделка за излизане от ЕС, като посочи, че ако такава не бъде постигната, през октомври Валикобритания ще напусне Евросъюза без споразумение.

Другите петима кандидати са Андреа Ледсъм, бивша шефка на Камарата на представителите, външният министър Джереми Хънт, министрите на международното развитие и на здравеопазването - Рори Стюарт и Мат Ханкок, и бившата министърка на труда Естер Маквей.

Коментари

Задължително поле