Особености на бургаската жега

Квартални капанчета изядоха цацата на крайбрежните ресторанти

На брега е парно, жегаво и влажно. Ветрец не стапя жегата дори и през късната вечер, а заведенията по "главната" са набъкани с очакващи захлаждане туристи.

И капаните край морето, които щракат денонощно, и зиме, и особено лете с чудната си примамка- ледена бира с цаца, не удържат на африканската температура. Като оазиси в пустиня са, но са толкова претъпкани с летовници, че фурната става още по- вряла.

Малките капани на ход, морето вече не е плюс

Затова малките капани, в центъра на града - в Борисовата градина и "Коневръза", на "Ботева", копираха и цацата, и бирата, и не че им изяждат хляба, но ги отвяха в горещите нощи.

Въпреки че нямат морска локация, те са по-просторни, по- малко хора ги знаят и са на път да им вземат основната клиентела. И тук има цаца и сафрид, че и калмари и миди с черупки, които тържествено се сервират в тенджера. И не само, че има, ами са пресни и вкусни.

Така малките рибни ресторантчета, заедно с още няколко във вътрешността на града- до ДНА и из комплексите, стават хит в нощната лятна жега. Бургазлии взеха масово да ги предпочитат, че и водят гостите си тук, а не край вълните. През деня ресторантчетата са обяснимо празни, "пълненето" с народ започва с надеждите за разхлаждане в по- късна доба - около 20 часа.

Да се видим на лугата

Плажуването е за предпочитане през деня. Рано сутринта обаче и късно вечерта, и то си има конкуренция- езерото с кал и луга.

"Да се видим на лугата"- тази фраза не, не е изричана само от местните. тук си дават среща хора от цялата страна, както и руснаци, поляци, чехи.

Както каза пенсионер - маниак на лугата : "Тук се бухка цяла Европа". И как няма. Далеч от шума и суетата на плажа, без паркинги и автомобили. Само електромобил вози мераклиите през морската градина и спира до езерото. Всички говорят и се навиват за лечебната сила на тази любима бургаска спирка- лугата и калта лекуват ревматизми, артрити, болки в ставите и какво ли още не. Процедурата е проста: първо се бухваш в лугата, после излизаш и се мажеш с кал.

Ако някой, който идва за пръв път, избухне в смях, никой не му се сърди. Картината наистина е комична. Навсякъде се разхождат окаляни до ушите хора, буквално като извънземни. Има и "естети"- с намазана само една ръка или крак, за да се спасят от присмехулниците. Така обаче са още по-комични, твърдят новодошлите. Докато в един момент на никого вече не му пука дали е окалян или не.

Раждат се и любови

Та тук се раждат приятелства за цял живот, след сладки приказки и запознанства, докато се киснат в лугата. Някои от години се виждат "на лугата" по едно и също време - през юли, август или септември. Със сигурност пламват и любови, примерно с лековерни руски красавици и родни гларуси, които им разтягат локуми, а после се укриват, за да не ги бият половинките им, че са укрили семейното си положение.

Добре, че общината е помислила за локацията, известна още като "безплатен санаториум". Освен, че пусна на маниаците на луга електрическо бусче, поправи им и мостчето, което се беше разпаянтило от крайбрежния път до езерото.

Няма пукнато такси

Лошо, но факт. Друга особеност на бургаската жега е, че такситата изчезнаха. Няма ги по стоянките, абсурд е да си извикаш и по телефона на поръчка с отстъпка. Диспечерите или не вдигат, или питат ще чакаш ли 40 минути, докато дойде жълта кола.

Така бургазлии някак си станаха по сериозни, по-издържливи и някак си по-добри. Все пак трудностите сближават.

Защото, докато такситата са на летището или се крият да чакат богати руснаци и петролни шейхове, местните пердашат пешком, накупиха си шапки, по-масово се возят в градския транспорт, където има климатици.

Че и туристите, и богатите руснаци, се научиха на същото. Особено тези, които са си купили домове в морския град, а те не са малко.

Градският превозвач пусна в жегата и нов автобус - маломестният "Карсан", който се движи по линия номер 9. Превозното средство е оборудвано с ниски подове, които осигуряват по-голяма достъпност за гражданите с намалена подвижност.

Освен това, в дългите летни вечери, по- често се ходи на гости, на пържена риба, задължително "с климатик"

Оазис в Морската градина и фестивалите

Традиционно в жегата вечер, всички, като на маратон, бягат към морската градина. Там се провеждат интересни фестивали- на пясъчните фигури, на конния спорт, а в Експоцентър "Флора" има и уникални изложби- например преди броени дни в изложбената зала на екзотичните пеперуди се излюпи от разпукана какавида най-голямата пеперуда в света - "Атлас". Просто климатичните условия са си тропически и идеално пасват на тропическите пеперуди.

В началото на август пък започва Фестивалът "Лятно кино под звездите"- на открита сцена "Охлюва". Тази година той е посветен на руското кино. Инициативата на Община Бургас за поредна година ще предостави на бургазлии и гостите на града възможност да гледат безплатно кино на открито в прохладната лятна вечер.

Тараторът изяде хляба на шкембето

Хитът - шкембе чорбата, също няма как - отстъпи на таратора. Макар и само временно, сега всеки предпочита по- прохладната паница.

Както "Труд" писа преди лятото - "шкембето топли сърцето" , но в страховитата жега всичко що е топло, да стои по- далеч, коментират бургазлии.

Коментари

Задължително поле