Мария Габриел: Европа има нужда от лидери като премиера Бойко Борисов (ВИДЕО)

Гледайте НА ЖИВО Националната предизборна среща на ГЕРБ (ВИДЕО)

Проф. Кантарджиев: В момента у нас боледуват над 100 хил. души, предстои разпространението на грипа в повечето области

Принц Филип пак в нарушение, шофира без колан след катастрофата

Отложиха дело за зверска катастрофа заради смъртта на единствен оцелял Преди 2 г. пиян, дрогиран и без книжка шофьор уби трима край Лясковец

Над 20 загинали и 37 ранени при катастрофа между два автобуса в Боливия

Двама загинали и 14 ранени при пожар във френския ски курорт Куршвел (ВИДЕО)

17-годишен с опасност за живота, намушкан в корема при скандал заради бивша 22-годишният извършител и момичето са издирени, след като избягали и се крили във Варна

В покрайнините на Дамаск е избухнал взрив

Калоян Паргов: За кмет на София БСП ще търси надпартиен кандидат, който да има широка подкрепа

Националният съвет на МО в БСП гласува в Търново „Визия на младите в България“

Тома Томов: Има битка за Балканите, в която американците искат да изгонят руснаците окончателно от региона

Американски боен кораб навлезе в Черно море, руските ВМС го следят

Шефът се вози отзад по средата Nissan представи концептуална електрическа лимузина с 2+1+2 места

Зимните ни курорти отбелязват Световния ден на снега

Оставаме и без офицери?! Когато политиците пренебрегват мнението на военните, се налага да правят фокуси. Не винаги обаче им се отдава

Вече са кът и кандидатите за курсанти.

Ако не засадим домати или краставици, ще си внесем. Ако отбранителната ни индустрия е слаба, ще си купим танкове и самолети. Български офицери обаче, няма как. Особено, ако упорито пренебрегваме обективните обстоятелства и военната експертиза.

Точно това сториха нашите политици в годините назад и днес се налага да правят фокуси със законите и правилниците, за да не бъде обезглавена армията ни. От една страна се полагат огромни усилия за задържане на офицерския състав, а от друга – за попълване на празните курсантски скамейки.

Само преди няколко дни от Министерството на отбраната признаха писмено, че промените в Кодекса за социално осигуряване, които утежниха режима за пенсиониране в армията, са направени без да се приемат аргументите на военнослужещите. Т.е., позицията на военната експертиза е останала без последствия. При тези обстоятелства, продължават от министерството, се налага преизчисляване на елементите на модела за кариерно развитие на офицерите.

За този фокус става дума. Първо политиците променят КСО и удължават минималния срок за военна служба (от 20 на 27 години), даващ възможност на военнослужещите да придобият право на пенсия. Второ, като разбират, че са сбъркали, променят Закона за отбраната и Въоръжените сили и премахват изискването за максимален срок за престояване в звание и длъжност. Това налага промяна на правилника за прилагане на закона, което всеки момент трябва да направи правителството. Според някои това е усъвършенстване на кадровия модел във Въоръжените сили. Според други, както е посочено в становище на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, се губи механизмът за регулиране броя на военнослужещите в различните военни звания. От министерството признават значимостта на този механизъм, но при условие, че системата е в покой. А тя от години, не е. Т.е., нямаше да има нужда от тези фокуси, ако всички места за офицери са попълнени, а самите офицери не са ориентирани към напускане на въоръжените сили. И ако на входа нещата не бяха тревожни.

Прогнозите на министерството показват, че очакваният ефект от попълването на длъжностите за младши офицери може да се постигне след 4-7 години. Това е на теория. Действителността обаче показва, че в Националния военен университет „Васил Левски“ е обявен втори прием за курсанти, защото 98 от местата не са попълнени. Както твърдят от учебното заведение, расте процентът на отпадналите по медицински причини. През 2015 г. разделилите се по тази причина с мечтата си да станат офицери са 25 на сто от кандидатите, през 2016 г. – 30 на сто, а през тази – 37 на сто. Като прибавим и тревожния факт, че випускът, който завърши, е най-малкият за последните 20–30 години, само 53-ма лейтенанти, става ясна картинката на входа на армията.

На изхода нещата, в резултат на промените на законите по познатия ни принцип „на парче“, също са проблемни. Поради това, както твърдят и от министерството, при старшите офицери се наблюдава бързо достигане на длъжности, които изискват военно звание полковник или капитан I ранг. И това е, колкото и парадоксално да звучи, в ущърб на най-кадърните. В коментара на министерството към предложените промени на правилника се посочва: „Когато пределната възраст за военно звание се постигне преди достигане на минималното изискване за военна служба – 27 години, и минимална възраст от 53-55 години, заложени в КСО, се налага освобождаване от военна служба на тези офицери, които са се издигали бързо в кариерата си.“ Очакванията са, че премахването на разпоредбата за минимален срок за престояване в звание и длъжност, ще спаси ситуацията, т.е. ще предпази от уволнение голяма част от старшите офицери.

В коментара на министерството към промените в правилника се посочва, че се налага търсенето и прилагането на подходи за ликвидиране на последствията от такива външни въздействия, които са довели до липсата и до отлива на голям брой военнослужещи от всички категории.

Източникът на външните въздействия е известен. Това е законодателната власт. Тя променя законите. И в този случай без да се съобрази с професионалната военна експертиза. През 2015 г. тогавашният главен инспектор на МО генерал-майор Петър Петров признава, че вижданията на командирите на видове Въоръжени сили са за запазване на съществуващия модел за пенсиониране на военнослужещите. И неговото мнение е същото. Но след като държавното ръководство смята друго, военните не успяха да направят нищо. Системата бе променена. Така се стигна до днешния тревожен въпрос „Оставаме ли и без офицери?“ И доколко слаломиране между законите и правилниците е трайно решение.

 

Трябват решения и за входа, и за изхода

Промените в закона и правилника може да закрепят донякъде положението на изхода, т.е. да задържат старшите офицери. На входа обаче са необходими радикални решения. Висшето военно командване е категорично, че трябва сериозно увеличение на заплатати в армията. Засега политиците са на вълна обещания и отлагания до следващия бюджет. По всичко личи, че трябва да се пипне и военното образование, от гледна точка на по-широката му приложимост. И на атрактивност, и перспективност, разбира се.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Какво представлява „офицерът“ видяхме по време на наборната ни военна служба, преди 20 г. Тогава бяха нискоинтелигентни, нагли, вършещи кражби, тормозещи войниците си комплексари, станали военни, щото за друго не стават. Само си спомнете как ,като загинаха 14 войника, които изгоряха като факли-стана ясно,че са работили по ремонтът на апартаментите на висши офицери-колко офицери са наказани,че воиници робуваха на апартавментите им. Или си спомнете, как висши офицери пратиха армията да търси извънземни в Царичинската дупка.

  1. А колко висши офицери на глава от населението има в Швейцария? Не ни трябва армия от тунеядци, а три пъти по-малко жандармерия, която да пази селата от бандити!

   1. Много умно предложение, армията може да пази цялата територия на България от престъпността, да пази турската граница. Тя е подготвена за това, защото на мисиите в Ирак, Афганистан и др. армията ни изпълнява полицейски функций и се справя добре.

    1. За да пази армията турската граница трябва да нариташ всички евроатлантици ала плевнелиев в киреча. Спомни си как олихофренът беше против пращането на армията на границата, за да не разсэрдим партньора му, а преди това докара два буса лумпени от германия, да пречат на граничарите да строят ограда срещу шап по границата.

   2. Сравнението ти с Швейцария е меко казано глупаво – Швейцария граничи с Германия , Италия , Франция и малко с Австрия – почти като България със съседите си , НО с огромната разлика , че основните нации на съседите на Швейцария са съставни и на швейцарските етноси – както етносите в съседните на България държави – Румъния , Сърбия , Македония , Гърция и Турция – граничните райони на нашите съседи са населени с българи и са бивши български територии , НО основните им етноси ни мразят и се мъчат да ни навредят . За това ни трябва силна и боеспособна армия с високообразовани и подготвени офицери и нисш военен състав !

  2. Че студентите в унсс да не са по-умни та по да стават за нещо от тези във военните училища?
   А за изгорелите войничета има и други теории.
   Пп. Напълно правилно им режат привилегиите при пенсиониране.

 2. Когато си в ЕС не ти позволяват да имаш оръжие и армия ! Ще направят всичко възможно да нямаш , за да си лесно управляем и винаги зависим. Само те ще имат , какво толкова го умувате не знаете ли това ?

  1. Тъпанар, за това ли ни натискат от ЕС да увеличим разходите за отбрана до 2% от БВП на България, както правят останалите страни? То да изказваш мнение е лесно. Трудно е да вкараш смисъл в мнението си. Бая има да четеш, докато се научиш да пишеш смислено!

   1. тъпанар, не ес, а янките през нато ни натискат за тези 2%… също както преди петнадесет години ни натискаха да си режем ракетите като условие да влезем в ес и нато.

 3. Хомо сексуалисти ,се изказват по темата!Само Българския Офицер остана Верен на маика България!Поклон господа ОФИЦЕРИ.Само двата взвода на моят Випуск правеха 40 леитенанта! Сега 53 всички??? Продажни,алчни политици!!!И не сквернете Българското Офицерство!

 4. В едно авторът не е прав – че външните въздействия се оказват от законодателната власт, не, те се оказват от НАТО, още по-точно от Вашингтон. Оттам разпоредиха да се закрие БНА, да се премахнат военните училища, да се премахне наборната войска, да се премахнат вътрешни, гранични, строителни и транспортни войски, да се разгонят „старите“ офицери и да се разоръжи армията откъм ракети, танкове, самолети и други „ненатовски“ оръжия.Така реално беше ликвидирана българската войска задълго, ако въобще някога разрешат да се възстанови.Докато Турция и Гърция са в НАТО, няма да стане, тъй като са много по-мили на Вашингтон……….. Военното дело е наука и то много по-стара и развита от някакви си социология, културология, европеистика прочие мижи да те лажем…… Военната дейност не е работа, а Служба, много е различно, но това е недостъпно до нямащи никакво значение и пр. евроатлантически фенове на плевню.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.