Оставаме, оставаме, пристъпва есента

Сега се решава бъдещето на БНТ

Тази перифраза от финалната песен в „Оркестър без име“ може спокойно да стане химн на онези телевизионни журналисти ,пък и цели телевизии, които на края на „мъртвия сезон“, какъвто е за тях лятото, оцеляха и остават в ефира. Те въздишат с облекчение, но и с малко тревога - пристъпва есента, какво ще им донесе.

Сред тях определено няма да е Милен Цветков, който за пореден път е прогонен от Нова телевизия. Екзекуторите му са опитни, работят в тишина и мрак. Той си замълча , както и другите преди него. По-знаменателното е , че си замълча и „прогресивната медийна общественост“. Явно не го припознава като свой. Той и никога не е бил. И няма да бъде. Милен винаги е бил самостоятелна планета. И затова не може да бъде премълчан.

Оцелелите залъгваха малцината летни зрители с „най-доброто“ от своята продукция. По този начин ни подготвиха какво да очакваме от тях през есента. Освен с чистка преди изборния сезон, Нова телевизия ще разчита на утвърдените риалити формати. Но достатъчно ли е , че Мария и Рачков ще бъдат отново заедно? Гледах с удоволствие повторението на „Като две капки“, най-доброто музикално шоу, с двамата комици на световно ниво. И отново ме заболя за дискриминацията на цели културни и социални слоеве, които са заслужили по-добра съдба. Както и за лансирането на една изопачена представа за това кой какъв е в българското общество. Писал съм за това, няма нужда да го повтарям.

Нещо става с тази телевизия. Ако се стегнат, някои от борещите се в тройката водещи телевизии могат да постигнат мечтата си и да я изместят от второто място.

След като по време на Мондиала в Русия БНТ дишаше от въздуха по върховете на класациите, сега е време да задържи някои от новозавоюваните позиции. Или поне, че има дух и амбиция да върви напред. Сега се решава бъдещето й. Ако „мъртвият сезон“ е бил използван да се подготви атаката на младите водещи в сутрешния блок, тогава можем да й простим, че не отрази широко трагедията в Своге, за което я упрекнаха някои наблюдатели. Казах „млади“, но те не са съвсем нови водещи. Познавам някои от тях и вярвам, че те ще върнат на БНТ не само свежестта на своето присъствие, но и ще я приближат до амбицията й да си върне водещите позиции в телевизионната журналистика. Дълга е нивата, която трябва да бъде прекопана, не трябва да се губи инерцията на силното начало. Но добрата журналистика не е само лица и поведение. БНТ ще бъде първа, когато най-компетентно и авторитетно разкрие новите тенденции в световната политика и тяхното проявление у нас. Това, а не турските сериали, пошлите риалити формати и повърхностното плъзгане по хорските тревоги ще й върнат славата.

Телевизионният лидер БТВ изглежда в най-добра кондиция за новия сезон. Освен ако липсата на съществени промени и на нови лица не бъде изтълкувана и като застойна рутина. Имаше един епизод от летния сезон, когато на изпитание беше поставена обективността на телевизионната журналистика в най-подготвената телевизия. При един обществен скандал водещата на сутрешния блок Мария Цънцарова си позволи крайно остър, злъчен език към поканения в студиото депутат от опозицията Зафиров. Тя му се караше, викаше, обиждаше, не го изслушваше. Подобно отношение към политиците може би е събудило някакви симпатии сред определени зрители. Каква нахакана журналистка, колко е смела. Да, но когато се обърна към участниците от страна на управляващите Румяна Бъчварова и Тома Биков от смелостта и скандалния тон на водещата не остана и следа. С тях разговорът протече в много по-учтива форма, с търпеливо изслушване, с подсказващи въпроси. Ако някой си мисли, че такава трябва да е ролята на политическите журналисти, сбъркал е жестоко времето. Това по-скоро е репетиция как не трябва да се работи , особено в предизборен период.

Харесвам Иван и Андрей и смятам, че те имат свой принос в развитието на телевизията в България. Когато направиха едно музикално шоу с участието на певци и водеща от Македония, написах, че постигнаха много повече за добрите ни отношения от всички дипломати. Очаквам с интерес и всяко ново издание на „Фермата“. То събужда много размисли за народа ни и неговото битие. Смятам обаче, че губи, когато надълго и нашироко се обясняват патриотичните подбуди на авторите. Тези подбуди са си ясни от само себе си, няма нужда от такива пропагандни клишета. Накрая и самите участници започват да говорят по този начин, защото им носи точки. Досадно и излишно. Оставам все пак верен фен.

С нови планове се заявява и „Канал 3“. Доскоро беше „телевизията на народа“(колко напомня на един футболен отбор!), сега вече ще е „информационната телевизия“ на България. Наистина има някакво увеличение на часовете за информация, но що се отнася до общия облик, то аз смятам, че „Канал 3“ по своя генезис си е информационна телевизия. Такава тя беше по времето на Сашо Диков и е запазила под една или друга форма този си характер. Нейният проблем е, че някои от публицистичните предавания страдат от едностранчивост.

„България он еър“ е намерила решение на този проблем, като е предоставила по едно предаване на главните политически субекти, но в тази публицистична пъстрота се губи ясната програмна физиономия. Доскоро в програмата все още се усещаше силното влияние на Нери Терзиева, създала първоначалната концепция. Имаше дори реална оценка, че се нарежда непосредствено след националните телевизии.

Какво да говорим за BIT? Тя едва ли има основание да си пее „Оставаме, оставаме…“

 

Време разделно

Есенния телевизионен дебют съвпада с новия политически сезон. Едва ли някой си прави илюзии, че може лесно да се прогнозира как ще се развива светът и България в периода дори от една година. Едно е сигурно, някои ще се стараят да върнат времето назад. Това с пълна сила ще важи и за журналистиката. Тя или ще се бъде гарант за демократичното ни развитие, или ще се изроди в пропаганда в услуга на ретроградните сили. Нека това не звучи като заклинание. По-скоро е заявка за характера на тази рубрика през новия сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи