Оставиха в ареста бившата служителката на НОИ, обвинена в източване на 3 млн. лв.

Снимка: btvnews

Бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева остава в ареста. Същата постоянна мярка за неотклонение беше наложена и на мъжа, с когото живее на семейни начала. Дъщерята и съучастничка на Александрина Георгиева, Николина Георгиева, ще бъде освободена срещу парична гаранция от 1000 лв. Това реши Пловдивският районен съд, предава БТВ.

62-годишната Александрина Георгиева влезе в съдебната зала с качулка. Адвокатът й поиска 1 час отсрочка, за да се запознае с материалите по делото. Срещу Георгиева е повдигнато обвинение за източване на 3 млн. лв. от НОИ и незаконно присвояване на други 130 000 лв. от общо 28 потърпевши.

Преди делото наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов уточни, че най-вероятно по схемата на Георгиева неправомерно са получавали пенсии поне 116 лица. Други 28 са завлечени със суми от 3000 до 16 000 лв. с уверението, че така заплащат за недостигащия им трудов стаж. Част от документите на "потърпевшите" обаче са с неверни данни с цел придобиване на по-висока категория.

Адвокатът на обвиняемата Йордан Давчев е категоричен, че само двама от 28-те потърпевши клиенти на Александрина Георгиева имат документи, с които могат да докажат, че са дали пари с цел закупуване на трудов стаж.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право