Оставят на длъжниците по 610 лева на месец (обзор)

Публичните изпълнители на НАП ще оставят по 610 лв. на месец на хората с дългове към хазната. Това ще важи и след края на извънредното положение.

Правилата са и за бързите заеми

Може да се бавят плащания само по кредит и лизинг

На длъжниците към държавната хазна публичните изпълнители на НАП ще оставят по 610 лв. на месец, с които да покриват неотложните си разходи. Досега от НАП можеха да запорират банковата сметка, по която човек получава заплатата си, като му позволяваха да изтегли от нея само до 250 лв. на месец. Промяната в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е вкарана към изменения в закона за извънредното положение, които бяха приети на първо четене.

При определянето на месечната сума, която публичните изпълнители на НАП няма да може да пипат, ще се взимат доходите от заплати, всяко друго трудово възнаграждение, както и пенсии и стипендии. След като тези доходи се съберат, на длъжника ще бъде оставяна по една минимална заплата на месец, за да преживява, а останалото ще може да бъде взето за покриване на борчовете му към хазната.

С други промени в закона се посочва, че по време на извънредното положение няма да бъдат налагани наказателни лихви и няма да бъдат продавани обезпечения само при забавяне на плащания по договори за лизинг, за кредит (включително за бързи заеми) и за друго финансиране (например факторинг). Според досегашния текст от закона това важеше за всички договори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари