Отварят девет гръцки летища с падането на мерките за пътуване от понеделник

Първият голям тест за тазгодишния туристически сезон наближава, тъй като се очаква правителството да отмени от понеделник 19 април 2021 г. задължителната карантина за пътници от ЕС и пет други държави извън ЕС.

Пътуващите няма да бъдат поставяни под карантина, ако докажат, че са получили две дози ваксина срещу COVID-19 или притежават отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането им в страната.

Гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да бъдат задължени да се самоизолират.

Едновременно с премахване на ограничението за чуждестранни гости ще бъдат отворени девет летища за международни полети на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит (Ханя и Ираклион), както и градовете Атина и Солун. 

Припомняме, че в понеделник, 19 април, изтича предишната директива и съответният нотам на Гражданската въздухоплавателна администрация, който позволява да се извършват само основните вътрешни полети.

Държавите от Европейския съюз вчера официално се договориха за издаване на сертификати за пътуване като стъпка към възобновяването на туризма това лято, като подробностите ще се договорят с евродепутатите през м. май. Сертификатите ще позволят на всички, които са били ваксинирани, преболедували Covid-19 или които имат отрицателен диагностичен тест, да пътуват по-лесно в рамките на Европейския съюз. 27-те държави-членки „подчертаха своя ангажимент да подготвят рамката до лятото на 2021 г.“, се казва в документ, приет от посланиците на ЕС.

В същото време Гърция започва паралелна ваксинация на всички острови с до 10 000 жители, които са covid-free дестинации. 

До 10 май обаче се удължава забраната за поклонение в Света Гора.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа