Отварят за посещение чуждите кораби от "Бриз 2017"

Чуждестранните кораби от националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“, базирани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града. Денят на отворените врати е в неделя от 15 до 19 ч., съобщи началникът на пресцентъра на учението подполковник Димитър Титев.

Чуждите кораби са 7 -от Румъния, Гърция и Турция. ВМС на Турция участват и с подводница "PREVEZE". Втората постоянна корабна група на НАТО участва с ескадрен миноносец "DUNCAN" от Обединеното кралство и Северна Ирландия, с турската фрегата "YILDIRIM" и румънската фрегата"REGELE FERDINAND".

21-то издание на "Бриз 2017" започна в петък с посрещането на общо 20 кораба, два самолета Су-25 на ВВС и два хеликоптера "Пантер" на ВМС. В учението участват над 1700 военнослужащи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция, припомни подполковник Титев.

"Бриз" е започнало през далечната 1993 година и от тогава 165 чужди кораба са идвали във Варненския залив. По време на учението ще се поднови сертификатът на българската фрегата "Дръзки", на борда на която на 19 юли ще бъдат президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов. Заедно с останалите гости те ще наблюдават в открито море противодействие на терористична група, завладяла кораб, ликвидиране на пожар на борда, атака на подводница, артилерийска стрелба по въздушна цел и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България