''Отворен към идеята'': Мъск обмисля да купи фалирала банка и да я превърне в дигитална

В петък американските регулатори обявиха затварянето на Silicon Valley Bank (Ес Ви Би) и конфискуваха всичките активи на банката. Ходът разбуни световните пазари и блокира милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите - ФКЗД (Federal Deposit Insurance Corporation) на САЩ пое активите на "Силикон вели банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank, SVB), информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това е най-големият банков фалит от краха на "Вашингтон мючуъл" (Washington Mutual) в
СЕГА11 Март 2023

На фона на този хаос, главният изпълнителен директор на компанията за хардуер за игри ''Рейзър'' Мин-Лин Танг предложи ''Туитър'' да обмисли закупуването на Ес Ви Би и превръщането ѝ в дигитална банка. Шефът на ''Туитър'' Илон Мъск отговори, че е ''отворен към идеята''.

Един от водещите кредитори на бизнеса в Силиконовата долина Ес Ви Би фалира за по-малко от два дни, припомня БГНЕС. Както отбелязва Си Ен Ен, това е най-големият фалит на банка в САЩ след финансовата криза от 2008 г. Банката беше поставена под контрола на Федералната комисия за гарантиране на депозитите (FDIC). Останалата част от капитала ще се използва за компенсиране на вложителите и погасяване на задължения към кредитори.

Банката не само приемаше пари от стартап фирми, но и предлагаше рискови и други заеми на стартиращи фирми и предоставяше банкови и кредитни услуги на фирми за рисков капитал. Според портала фалитът на банката е ''объркал Силиконовата долина''.

Банката, например, държеше 26% (487 милиона долара) от всички средства на компанията ''Року'', която произвежда цифрови плейъри. Разработчикът на едноименната платформа за игри ''Роблокс'' каза, че е запазил само 5% от всичките си средства в тази банка, които са били 3 млрд долара. Банката държеше и 7,9% или 38 милиона долара от всички средства на космическата компания ''Рокет Лаб''. Много компании бяха принудени да забавят заплати и плащания по договори с доставчици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка