Отиде си големият Цвятко Барчовски

Българският се раздели с още една от великите фигури от историята си. Големият баскетболист, треньор и деятел Цвятко Барчовски почина след тежко боледуване на 85-годишна възраст.

Цеко, както го наричаха всички, е сред най-големите от първото поколение звезди на баскетбола у нас. Участва на две олимпиади – Мелбърн 56, където България се класира пета и Рим 60. Играе на финалите на световното първенство през 1959-а и на 6 европейски шампионат. През 1957-а тимът ни печели сребърни, а през 1961-а – бронзови на шампионатите на Стария Контенент. Три пъти е избиран в идеалния отбор на Европа. По два пъти е шампион на България със „Славия“ и с ЦСКА.

Още като играч става треньор на женския „Славия“, където играе най-голямата легенда на дамския ни баскетбол – съпругата му Ваня Войнова, мир на праха й. Печели и титлата за мъже начело на ЦСКА, както и Балканската титла с националния отбор.

След промените застава начело на Комитета за физическо възпитание и спорт, предшественик на днешното Министерство на младежта и спорта. Заема поста в продължение на близо 8 години (1992-2000 г.) като е основен двигател на превръщането на старите дружества останали от социализма в спортни клубове и независими федерации.

Опелото е днес от 13,30 часа в храм „Успение Богородично“, Централни софийски гробища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт