Отиде си иконата на рокендрола Чък Бери (ВИДЕО + ОБЗОР)

Светът се раздели с един от най-великите и влиятелни музиканти на XX век – ‘Чарлз Едуард Бери, познат по целия свят с иметоЧък Бери. Един от пионерите на рокендрола е издъхнал на 90 години в дома си в Мисури, съобщават световните агенции.

Чък Бери въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът на Бери може да се опише като бленд от влиянията на жанрове като ритъм енд блус, кънтри и блус, дестилирани от него в една уникална индивидуална артистична естетика. Той бе виртуозен текстописец оставил тонове остроумни лирики, доминирани от остроумие, езикова находчивост и сексуална сугестия

Бери бе легендарен с внушителните си живи изпълнения и заредените с артистично електричество сценични изпълнения, останали в историята и благодарение на неговата прочута „патешка походка.“

Неговото творчество, както и личността му, оказва страшно силно влияние влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън.

Първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказва огромно влияние върху формиращата се бийт музика във Великобритания.

Според множество критици и ценители от всичките ранни рокендрол изпълнители той е най-важният за развитието на тази музика.

Особено силен творчески период за Бери са златната ера на 50-те години, когато той създава вечни хитове като : „Мейбилин„, „Училищни дни“, „Рок енд Рол,“ „Сладки малки момичета“ , „Джони Би Гуд“ ,“ Керъл и др. рез 1986 година Чък Бери става един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери влиза в списъка на 100-те най-велики изпълнители за всички времена на издание „Ролинг стоун“, където е класиран на пето място.

Десетки музикални звезди, сред които Мик Джагър, Ринго Стар и Брус Спрингстийн почетоха паметта на Чък Бери в своите профили в социалните мрежи.

Десетки музикални звезди, сред които Мик Джагър, Ринго Стар и Брус Спрингстийн почетоха паметта на Чък Бери в своите профили в социалните мрежи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Bon anniversaire en retard. Trés beau résumé du match. J&r;8172espè#e pouvoir venir un jour pour regarder le racing jouer dans son antre avec toi.Encore merci

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.