Отказаха ни световното заради липса на втори гребен канал

Липса на втори канал размина Пловдив с домакинството на световното по кану-каяк за мъже и жени през 2025 г. Така шампионатът бе присъден на италианския Милано. За последно страната ни бе домакин на голям форум през 2018-а, когато посрещна мондиала до 23 г. Първенството за същата възраст Градът под тепетата ще приеме и през 2024-а, но за мъже и жени вече е невъзможно, докато не се построи този за загрявка.
„Казаха ни: Ако имате тренировъчен канал, не вие да искате, а ние ще настояваме да ви дадем шампионата, защото в Пловдив климатичните условия са много добри“, каза Николай Бухалов, президент на Българската федерация по кану-каяк.

Същият казус има и родната федерация по гребане.

Реституционните дела вече са приключили, а пандемията забави намирането на инвеститор. По предварителни данни за строежа на втория канал ще са необходими около 10 млн. лв.

В момента и двата спорта се подготвят за олимпийските квалификации. В началото на април гребците заминават за Варезе (Италия), където първите 3 лодки в дисциплината взимат квоти. Там ще стартират Кристиян Василев и Десислава Ангелова на скиф. Пресявката в кану-каяка е в Сегед през май, като само победителят печели виза за Токио 2020.

 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт